Лешникова торта с портокал

Източник: Бон Апети
Дата: 13.12.2002
Лешникова торта с портокал
 
Необходими продукти:
100 г сурови лешникови ядки (белени)
6 яйца
3-4 с. л. брашно
2 резена лимонова кора
1-2 с. л. лимонов сок
6 с. л. захар
2-3 с. л. вермут или коняк
сокът от 1 портокал (100 мл)
1 ч. л. нишесте
2 с. л. захар


Начин на приготвяне:
1
Лешникова торта с портокал
Лешниците се пекат 10 минути в силно загрята фурна или се препичат 3-4 минути на сух тефлонов тиган. След това се смилат в кухненски робот или се счукват в хаванче.
2
Лешникова торта с портокал 2
Жълтъците се отделят и се разбиват с миксер заедно със захарта за 5-6 минути, докато се получи гъст бледожълт крем. Прибавят се лимоновият сок и настърганата лимонова кора.
3
Лешникова торта с портокал 3
Белтъците се разбиват на сняг, внимателно се поставят в купата върху крема от жълтъци, сипват се смлените лешникови ядки и брашното. Сместа се разбърква внимателно с дървена бъркалка само в една посока до хомогенизиране.
4
Лешникова торта с портокал 4
Кръгла тава с диаметър 20-22 см се намазва с масло. Сместа се изсипва и се пече в предварително слабо загрята фурна при температура 150-160 градуса около 40 минути (поставя се на средната скара). Готовността се проверява с дървено шишче – ако е сухо при изваждане, тортата е изпечена.
5
Лешникова торта с портокал 5
В малка тенджера се поставят вермутът, сокът от портокал и захарта за глазурата. Кипва се и се вари 1 минута до пълното разтваряне на захарта.
6
Лешникова торта с портокал 6
Нишестето се разтваря в малко вода и се прибавя в плодовия сироп. Щом се уплътни, се излива върху охладената торта. Оставя се да изстине и се сервира.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: