Леща с пържен патладжан

Източник: Бон Апети
Дата: 30.09.2003
Леща с пържен патладжан
 
Необходими продукти:
200 г оранжева леща (обикновена)
2 домата
3 патладжана
2 люти чушки
1 голяма глава кромид лук
6–7 с. л. олио
2–3 скилидки чесън
1 ч. л. къри
1 ч. л. сол
1 1/2 ч. ч. брашно
1 1/2 ч. л. куркума
1/2 ч. л. червен пипер
варен ориз за гарниране
олио за пържене


Начин на приготвяне:
1
Леща с пържен патладжан
Чесънът и лукът се режат наедро и се запържват в гореща мазнина до златисто. Слагат се едро нарязаните люти чушки и кърито и се пържи 30–40 секунди. Добавят се настърганите домати, задушава се 4–5 минути под капак.
2
Леща с пържен патладжан 2
Доливат се 400 мл топла вода, вари се 10 минути, сипва се лещата и се вари още 10 минути. Посолява се. Патладжаните се разполовяват, поръсват се с морска сол и се оставят да се отцедят от горчивия сок. Изплакват се, подсушават се и се режат на пръчици с дължина 10 см и дебелина 1 пръст.
3
Леща с пържен патладжан 3
Съставките за панировката се смесват, пръчиците се овалват в сместа и се пържат 5 минути в умерено загрята мазнина. Изваждат се върху салфетки, за да се отцедят.
4
Леща с пържен патладжан 4
При сервиране в плитка чиния се оформя канапе от сварения ориз. Върху него се сипва от лещата, а от пръчиците патладжан се оформя кръг във вид на слънчеви лъчи.
Забележка: В случай че се използва обикновена леща, то би трябвало да се поставя преди доматите, а количеството на водата и времето за варене се удвоява. Доматите се прибавят, когато лещата вече е омекнала и варенето продължава още 15 минути. Целта е ястието да остане почти на мазнина.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: