Лимонов сладкиш

Емблематичен десерт от Кампания, Италия
Източник: Бон Апети
Дата: 04.01.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
150 г захар
130 г брашно
5 белтъка (със стайна температура)
5 жълтъка
1 щипка сол
1 ванилия
кората от 1 лимон (био)

за сиропа:
100 мл ликьор „Лимончело“
100 г захар
кората от 1 лимон (био)

за крема:
400 мл животинска сметана
200 г краве масло
200 г захар
15 г желатин
50 мл ликьор „Лимончело“
8 жълтъка
2 лимона (био)

за гарниране:
1 лимон
кристална захар
бита сметана



Начин на приготвяне:
1
Лимонов сладкиш
Белтъците се разбиват на сняг със солта и 100 г от захарта.
2
Лимонов сладкиш 2
Жълтъците се разбиват с останалата захар, настръгната лимонова кора и ванилията.
3
Лимонов сладкиш 3
Разбитите белтъци и жълтъци се смесват, поръсва се пресятото брашно и внимателно се разбърква.
4
Лимонов сладкиш 4
Тестото се разпределя в силиконови форми (полусфери) и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 15 минути.
5
Лимонов сладкиш 5
Захарта, 100 мл вода и настърганата лимонова кора се сипват в касерола. Когато течността кипне и захарта се разтвори, съдът се маха от котлона.
6
Лимонов сладкиш 6
Сиропът се оставя да се охлади и се прецежда.
7
Лимонов сладкиш 7
Налива се лимончелото.
8
Лимонов сладкиш 8
В касерола се сипват 200 мл вода и захарта, добавят се настърганите лимонови кори.
9
Лимонов сладкиш 9
Сместа се кипва и се вари, докато захарта се разтвори. След това се оставя да се охлади леко. Жълтъците се разбиват леко и в тях се налива охладеният сироп.
10
Лимонов сладкиш 10
Сместа се вари на водна баня, докато се сгъсти.
11
Лимонов сладкиш 11
Маха се от огъня и се прибавя маслото. Оставя се да се охлади на стайна температура, след което в нея се налива лимончелото и се разбърква.
12
Лимонов сладкиш 12
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Когато набъбне, се загрява и след това се налива в крема.
13
Лимонов сладкиш 13
Кремът се прибира в хладилник за няколко часа – за да стегне. След като се охлади добре се разбива с миксер.
14
Лимонов сладкиш 14
Сметаната се разбива, докато стане пухкава и малко по малко се прибавя към крема, така че да се получи хомогенна смес. Кремът се прехвърля в пош.
15
Лимонов сладкиш 15
Изпечените основи се издълбават и се мажат много добре със сиропа, трябва да се напоят добре.
16
Лимонов сладкиш 16
Пълнят се с крем и се затварят с капачетата от тесто.
17
Лимонов сладкиш 17
Останалият крем се разрежда леко с мляко, сметана или лимончело по избор.
18
Лимонов сладкиш 18
Сладкишите се заливат с него и се прибират в хладилник за 2–3 часа.
19
Лимонов сладкиш 19
Преди поднасяне се гарнират с бита сметана и резени лимони, оваляни в кристална захар.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


132 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: