Лучник

Източник: Бон Апети
Дата: 10.12.2009
Лучник
 
Необходими продукти:
750 г брашно
15 г прясна мая
1 щипка сол
1 щипка захар
мазнина за тавата
1 кг лук
100 мл олио
1 ч. л. чубрица
1/4 връзка копър
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се сипва солта и предварително разтворената и шупнала в 75 мл хладка вода със захарта мая. Замесва се средно твърдо тесто, като постепенно се добавя хладка вода.
2
Лукът се почиства и се нарязва наситно, сипва се в сгорещеното олио, налива се малко хладка вода и се задушава до омекване. Овкусява се със сол, черен пипер, червения пипер, чубрицата и наситнените магданоз и копър.
3
Тестото се оставя да втасва 20–30 минути. След това се разделя на 5 части, като една от тях трябва да е по-голяма от останалите. Тестото за по-голямата кора се разточва и с нея се покрива дъното на намазнена тава така, че по стените й да остане, за да се похлупят останалите кори.
4
Върху нея се поставя 1/4 от плънката, след това се разточва и втората кора и отгоре се разпределя още 1/4 от плънката. Действието се повтаря до изчерпването на кори и плънка. След това с нож лучникът се нарязва на 8 триъгълни парчета. Накрая се завиват навътре оставените краища на първата кора.
5
Пече се в умерена фурна, загрята на 180–200 градуса, 40–45 минути. След като се извади от фурната, се поръсва с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: