Любимата ни питка

Източник: биляна
ТИТЛА: Чирак
Дата: 27.10.2013
Любимата ни питка
 
Необходими продукти:
3 яйца
1 пакетче мая
400 г кисело мляко
1 ч. л. сода
1 ч. ч. прясно мляко
1 с. л. захар
1 с. л. сол
125 г краве масло
400 мл вода
1 кг брашно


Начин на приготвяне:
1
В купа се смесват трите белтъка и единият жълтък, маята, към тях се прибавят разбърканото кисело мляко със содата, прясното мляко, захарта, солта и маслото. Оставя се да втаса за около 5-10 минути.
2
В тава се изсипва количеството брашно като малко от него се оставя за разточването. Прави се кладенче и в него се изсипва сместа. Добавя се вода на око. Меси се до получаване на гладко не лепкаво тесто. Оставя се да втаса на топло за около 1 час.
3
Вече втасалото тесто се разделя на 3 равни топки.
Първата топка се разточва с диаметър не повече от 1 см, намазва се с масло и се оставя настрани. Втората топка също се разточва, маже се и се слага върху първата. Същото се прави и с последната топка. Накрая се разточват трите кръга заедно и се навиват на руло. Тавата, в която се пече, се намазва с мазнина и леко се поръсва с брашно. Рулото се реже на триъгълници (подобно на пънчета) и се редят в тавата. Оставят се да престоят за около 10-15 минути.
4
Питката трябва да е увеличила обема си значително. Намазва се с разбития с 2-3 капки прясно мляко жълтък. По желание се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40-50 минути. Изважда се вече готовата питка, поръсваме се с малко вода и се завива с кърпа.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


102 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: