Щрудел с ябълки и дюли
Лора и Стоян
за основата: 150 г брашно 90 г краве масло 60 г пудра захар 1 яйце 1 ванилия 1 ч. л. бакпулвер | за пласта с мак: 500 мл прясно мляко 100 мл яйчен ликьор 400 г заквасена сметана (високомаслена) 180 г мак 150 г захар 1 ванилия 50 г грис от твърда пшеница | за белия пласт: 500 г заквасена сметана (високомаслена) 120 г захар 3 яйца 1 пакетче ванилия |
1 | ![]() | Брашното, захарта и маслото се разбъркват до получаването на трохи. |
2 | ![]() | Прибавят се бакпулверът, ванилията и яйцето, и се разбърква. |
3 | ![]() | С тестото се покрива форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия. |
4 | ![]() | Пече се 12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. |
5 | ![]() | Млякото, захарта и ванилията за маковия пласт се кипват, след това се добавя грисът и се оставя на слаб огън, да набъбне. |
6 | ![]() | Когато сместа се сгъсти, съдът се отстранява от котлона и се прибавят маковото семе и ликьорът. |
7 | ![]() | Щом сместа леко се охлади, се добавя и заквасената сметана, разбърква се и се оформя на пласт върху блата. |
8 | ![]() | Сметаната, захарта, яйцата и ванилията се разбъркват добре. |
9 | ![]() | Сместа се поставя внимателно върху слоя с мак. |
10 | ![]() | Тортата се пече 1 час и 20 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. |
11 | ![]() | Оставя се да се охлади в леко отворена фурна, като чийзкейк. Сервира се напълно охладена, най-добре на следващия ден. |
Този Великден ще бъде по-вкусен, ароматен и здравословен, защото Лора и Стоян ще ни разкрият...
Да, ние обичаме вкусната и добре приготвена храна. Това е всичко, което имаме да ви...
HAMBAR е името на новото място в София, където всички влюбени в добрата храна могат да...
Сиренето „Пармезан“ е един от продуктите, които колкото повече време отлежават, толкова по-скъпи стават. Италианците,...
Историята на великите кулинарни шедьоври е изпълнена с вкусни примери в подкрепа на факта, че...