Малечко-Палечко и цитрусовото пиле

Дата: 18.08.2020
Източник: Бон Апети
 
Необходими продукти:
1 пиле Le Poulet 1.5 кг
2 л вода
400 мл бяло вино
3 глави чесън
120 г сол
2 с.л. черен пипер
2 лимона
1 портокал
½ връзка розмарин
1 hlqb
микс зелени салати
домати
 
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Малечко-Палечко и цитрусовото пилеCлед като Малечко-Палечко надхитри големия страшен човекоядец и му отмъкна богатствата и бързоходните ботуши, той започна работа в двореца, където беше дясната ръка и бързите крака на царя. Особено похвален и богато възнаграден беше, когато донесе хабер от бойното поле и царят много се зарадва. От този момент нататък, Малечко-Палечко се превърна в най-важната фигура в двореца. Един ден царят бе посетен ненадейно от знатни гости, които трябваше да бъдат посрещнати подобаващо. И тогава царят се сети за вкусното ястие, с което беше нагостен в едно далечно екзотично царство преди много години. Приказно пиле с цитрусова марината и хрупкав хляб. Но как да си спомни рецептата? Та той беше цар! А един цар не може да занимава главата си, която носи тежка корона, и с рецептурната книга на цялото царство. Тогава той повика Малечко-Палечко и му заръча да отиде до неговия добър приятел, владетеля на онова далечно, екзотично царство, в което гощаваха гостите пищно и пребогато. Още не чул задачата, Малечко-Палечко нахлузи бързоходните ботуши и се затича със скоростта на светлината. Върна се толкова бързо, колкото и беше тръгнал. Леко запъхтян, подаде лист хартия на готвачите. И те започнаха да четат рецептата за Печено пиле с цитрусова марината.
2
Малечко-Палечко и цитрусовото пиле 2Нарежете лимоните и портокала на колелца, а главите чесън разрежете на две. В голям съд сложете солта и налейте малко гореща вода. Разбъркайте, добавете черния пипер, половината чесън и розмарин и налейте виното. Сложете пилето с гърдите надолу, отгоре сложете останалия чесън и цитруси и напълнете съда с вода, така че пилето да е покрито. Покрийте с фолио и приберете в хладилник за 12 часа.
3
Малечко-Палечко и цитрусовото пиле 3Извадете пилето от маринатата и го подсушете много добре с кухненска хартия. Пилето трябва да бъде абсолютно сухо. Напълнете кухината с останалия розмарин и завържете краката с конец. Посолете пилето обилно и поръсете със сол и ситно нарязан розмарин.
4
Малечко-Палечко и цитрусовото пиле 4Поставете пилето в тава за печене, сложете в предварително загрята до 220 градуса фурна. Първоначално в тавата сложете само добре подсушеното пиле – без да добавяте мазнина или вода, и така печете 30 минути. След това налейте 100 мл вода и печете още 1 час и 30 минути. Извадете пилето от тавата и оставете да отпочине и да се охлади.
5
Малечко-Палечко и цитрусовото пиле 5Нарежете или накъсайте хляба на едри парчета и го сложете в мазнината от печенето. Разбъркайте добре, за да се намасли хлябът и върнете съда във фурната. Печете около 20 минути в горната част на фурната, докато хлябът стане хрупкав, като разбърквате от време на време.
6
Малечко-Палечко и цитрусовото пиле 6Поднесете пилето цяло с индивидуални салати, в които сте сложили от хрупкавия хляб.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


103 ДУШИ ОНЛАЙН
Рози коментира рецептата Булгур с гъби
Diana Trifonova се регистрира в сайта.
Венелина Хаджиева се регистрира в сайта.
Diana Radkova коментира рецептата Бърза лютеница с мед
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта