Пиле за баба с много любов

Дата: 25.08.2020
Източник: Бон Апети
 
Необходими продукти:
1 пиле Le Poulet 1.5 кг
2 с.л. зехтин
2-3 стръка праз
2 стъбла целина
230 г пащърнак
500 мл пилешки бульон
150 г черна леща
150 г бейби спанак
150 г грах
2 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
1 ч.л. царевично нишесте
за пестото:
1 скилидка чесън
50 г бейби спанак
20 г пресен босилек
4 с.л. зехтин
½ ч.л. сол
 
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Пиле за баба с много любовЧервената шапчица много обичаше своята баба. И винаги се радваше, когато знаеше, че майка ѝ ще я изпрати да ѝ занесе нещичко. Но сега очакването беше още по-вълнуващо, защото наближаваше рожденият ден на баба. Една сутрин майка ѝ я събуди и нежно ѝ прошепна:
– Червена шапчице. Време е да занесеш нещо специално на баба. Приготвила съм приказно пиле с черна леща, грах и спаначено песто.
Майката подреди кошничката, Червената шапчица я грабна и весело запрепуска през гората. Естествено, вълкът я пресрещна и веднага попита:
– Какво носиш в тази кошничка, Червена шапчице?
– Нося приказно пиле на баба. Мама го приготви с Le Poulet. Искаш ли да ти кажа рецептата? Искаш, искаш. Слушай какво ми разказа мама за тази гозба!
Леща и месо – класическа комбинация за френската кухня. Освен че е много полезна, черната леща белуга се отличава и с това, че запазва формата си при варене и всяко зрънце остава красиво като малка перла хайвер. Комбинацията от сочно пилешко месо, грах и свежо песто е чудесен вариант за празнична семейна вечеря. Не забравяй да поднесеш с хрупкав хляб или домашна питка. За половин час подготовката е приключила, а времето за готвене е час и половина.
– Винаги избирай пиле Le Poulet.
Вълкът започна да се облизва лакомо.
– Следвай, вълчо, стъпките на мама и ястието ще стане превъзходно. Ето как се прави:


2
Пиле за баба с много любов 2Посолете и подправете пилето с черен пипер от всички страни и отвътре. Оставете за 10 минути, за да може солта да изсуши леко кожата и тя да стане хрупкава.
3
Пиле за баба с много любов 3В голяма чугунена тенджера загрейте зехтина на средно висока темпeратура и запържете пилето до златисто от всички страни. Извадете пилето и в същия съд сложете нарязаните на колелца праз и пащърнак и целината нарязана на тънки филийки. Посолете и гответе 5-6 минути на средно висока температура, като разбърквате често, докато зеленчуците омекнат.
4
Пиле за баба с много любов 4Налейте бульона, поставете пилето върху зеленчуците и покрийте съда с капак. Печете 75 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна.
5
Пиле за баба с много любов 5През това време сварете лещата в голямо количество подсолена вода за около 20 минути. Отцедете и оставете настрана.
6
Пиле за баба с много любов 6Извадете пилето от фурната, махнете капака и добавете сварената леща и граха. Разбъркайте и печете още 10-15 минути.
7
Пиле за баба с много любов 7Пригответе пестото като пасирате всички продукти до гладко пюре. Прехвърлете в буркан и дръжте в хладилника.
8
Пиле за баба с много любов 8Сложете пилето в плато за сервиране и покрийте хлабаво с фолио.
9
Пиле за баба с много любов 9В съда добавете спанака и разбъркайте, за да омекне от топлината на останалите продукти. Разпределете зеленчуците в платото около пилето.
10
Пиле за баба с много любов 10Останалия в съда сос редуцирайте за няколко минути и добавете 1 ч.л. царевично нишесте, разтворено с малко вода. Поднесете соса в сосиера.
11
Пиле за баба с много любов 11– Вълчо, ето и съвет! Извади пилето от хладилника 1 час преди готвене и го дръж на стайна температура, не на горска. Бързам, че баба ме чака.
Вълкът продължи да примлясква и толкова се захласна по рецептата, че забрави каква точно роля имаше в тази приказка.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Рози коментира рецептата Булгур с гъби
Diana Trifonova се регистрира в сайта.
Венелина Хаджиева се регистрира в сайта.
Diana Radkova коментира рецептата Бърза лютеница с мед
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта