Милинките на баба Линка

Стоян споделя тайната за приготвяне на домашни милинки
Източник: Бон Апети
Дата: 26.04.2012
Милинките на баба Линка
 
Необходими продукти:
за тестото:
1 кг брашно
2 ч. ч. прясно мляко
1 кубче жива мая (42 г)
1 щипка захар
1/2 ч. л. сол

за глазурата:
125 г краве маслo
3 с. л. брашно
40 г свинска мас
1 ч. л. сол



Начин на приготвяне:
1
Милинките на баба Линка

Маята се смесва със захарта, 1/2 ч. ч. от топлото мляко и се разбърква. Поръсва се 1 щипка брашно и се оставя да шупне.

 


2
Милинките на баба Линка 2

Брашното се пресява, прибавя се солта, и заедно с втасалата мая и останалото мляко се замесва тесто.

 


3
Милинките на баба Линка 3

Оформят се 20 топки и се подреждат в намазнена с олио тава, на разстояние един пръст една от друга. Отгоре се намзават с олио. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за един час.

 


4
Милинките на баба Линка 4

Маслото, размекнато на стайна температура, маста, брашно и солта, се разбъркват с телена бъркалка, до получаване на еднородна смес.

 


5
Милинките на баба Линка 5

С нея се намазват втасалите милинки - отгоре и между тях.

 

 


6
Милинките на баба Линка 6

Пекат се в загрята на 230 градуса фурна, с вентилатор, за 25 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (20)
20.
Изпрати
лично съобщение

29.09.2018
опекох ги в по-голяма тава и станаха по-твърди, но пак бяха много вкусни. сложих им и сирене
19.
Изпрати
лично съобщение

14.05.2017
Да, Пламенова, може да използваш суха мая (вместо прясна). В случая ще са необходими 2 пакетчета суха мая.
18.
Изпрати
лично съобщение

06.05.2017
Мога ли да заменя кубчето мая със суха?
17.
Изпрати
лично съобщение

12.01.2017
Аз направих половин доза и използвах само масло.Станаха много пухкави и вкусни :)
16.
Изпрати
лично съобщение

09.03.2016
Аз използвах масло вместо мас и ги поръсих с малко галета. Много бързо свършиха. :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: