Мусака

Нашенска класика
Източник: Бон Апети
Дата: 26.10.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг картофи
600 г кайма смес
1 глава лук
1 скилидка чесън
200 г пасирани домати от консерва
1 с. л. доматен концентрат
1/2 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. червен пипер
50 мл олио
сол и черен пипер на вкус

за заливката:
300 г кисело мляко
2 яйца
1 с. л. брашно
100 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Мусака
Лукът се наситнява и се запържва в олиото за кратко.
2
Мусака 2
Прибавя се и наситненият чесън и щом леко омекне, се сипва каймата. Запържва се, докато стане на ситни трохи и започне да се карамелизира
3
Мусака 3
Сипва се доматеният концентрат и се разбърква.
4
Мусака 4
Прибавят се чубрицата, червеният пипер и доматите.
5
Мусака 5
Наливат се около 100 мл вода, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 5 минути на слаб огън.
6
Мусака 6
Картофите се обелват, нарязват се на ситни кубчета и се слагат в тава.
7
Мусака 7
При тях се сипва каймата.
8
Мусака 8
Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
9
Мусака 9
Ястието се залива с вода, колкото да покрие продуктите и се пече до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна – около 40 минути.
10
Мусака 10
Киселото мляко се разбива с яйцата и брашното.
11
Мусака 11
Овкусява се със сол и черен пипер.
12
Мусака 12
Мусаката се залива с яйчено-млечната смес.
13
Мусака 13
Поръсва се с настърган кашкавал и се запича, докато се зачерви.
Подобни рецепти:
Коментари (90)
90.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2025
Тук не можеш да сбъркаш
89.
Изпрати
лично съобщение

01.09.2024
Страхотна рецепта, някой път пропускам концентрата, като не искам толкова доматен вкус.
88.
Изпрати
лично съобщение

21.04.2022
Супер е
87.
Изпрати
лично съобщение

28.10.2021
Стана страхотна! Добавих моркови, вегетарианска кайма
86.
Изпрати
лично съобщение

22.08.2020
За любителите на богатият български вкус прилагам и моята по-екстремна версия на ястието с няколко промени в количеството продукти и леки промени в технологията: - 4-5 глави лук, вместо 1 - 5-6 скилидки чесън, вместо 1 - 500 гр. доматен сос вместо 200 гр. - 2 супени лъжи чубрица, вместо половин супена - 2-3 супени лъжици червен пипер, вместо половин супена - 100 мл. олио, вместо 50 мл. - 3 яйца, вместо 2 - Правя я без допълнителни домати - Сол ползвам само за заливката. В сместта с каймата вместо сол слагам две кубчета зеленчуков бульон - Не добавям черен пипер в сместта - С черен пипер овкусявам обилно нарязаните картофи, както и заливката Така вкуса е доста по-богат. Няма човек, който съм гощавал с мусака да не изкаже възхита и да не поиска още.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


132 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: