Огретен с картофи, червено цвекло и три вида сирена

Цвят, вкус и аромат в едно
Източник: Enjoint
ТИТЛА: Чирак
Дата: 16.12.2015
Огретен с картофи, червено цвекло и три вида сирена
 
Необходими продукти:
1 кг картофи
3 средно голями глави червено цвекло
200 г бяло сирене
200 г кашкавал
150 г пушено топено сирене
1 глава лук
1 връзка магданоз
сух босилек (или друга подправка по избор)
зехтин
сол и черен пипер на вкус

за бешамела:
1 л прясно мляко
60 г краве масло
4 с. л. брашно
бял пипер
индийско орехче (настъргано)
сол


Начин на приготвяне:
1
Картофите се сваряват до полуготовност, така че да останат леко твърди. Обелват се и се нарязват на филийки.
2
Червеното цвекло се обелва и се нарязва на филийки, след което се вари за кратко, за да остане хрупкаво (около 7-8 минути).

3
Бешамелът се приготвя като маслото се слага в касерола и се разтопява на умерен огън. След това лъжица по лъжица се добавя брашното, като се бърка непрекъсанто и се внимава да не прегори. Когато се получи кремообразна каша, на части се добавя предварително загрятото мляко и се бърка непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Бешамелът се подправя със сол, бял пипер и настъргано индийско орехче. Аз добавям накрая и 1/2 връзка магданоз - за текстура и вкус.
4
В дълбока тава се слага малко бешамел, реди се ред картофи и ред цвекло, като всеки ред се подправя със сол, черен пипер и босилек и се полива с малко количество зехтин. След цвеклото отново се слага от бешамела и се поръсва с натрошено сирене. Следват ред овкусени картофи и цвекло, полива се с останалия бешамел и се запечатва с настъргания кашкавал.
5
Най-отгоре се слага начупеното на парчета топено сирене. Ястието се пече до златисто в умерено загрята фурна.


Съвет:
По желание в средата може да се сложи и месна плънка. Пробвал съм с пилешко задушено с лук, и червен пипер - стана чудно.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Mineva се регистрира в сайта.
Ангелова се регистрира в сайта.
Svetla Ruseva-Kostova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: