Огретен с картофи, червено цвекло и три вида сирена

Дата: 16.12.2015
Източник: Enjoint
ТИТЛА: Чирак
Огретен с картофи, червено цвекло и три вида сирена
 
Необходими продукти:
1 кг картофи
3 средно голями глави червено цвекло
200 г бяло сирене
200 г кашкавал
150 г пушено топено сирене
1 глава лук
1 връзка магданоз
сух босилек (или друга подправка по избор)
зехтин
сол и черен пипер на вкус
за бешамела:
1 л прясно мляко
60 г краве масло
4 с. л. брашно
бял пипер
индийско орехче (настъргано)
сол
 

Начин на приготвяне:
1
Картофите се сваряват до полуготовност, така че да останат леко твърди. Обелват се и се нарязват на филийки.
2
Червеното цвекло се обелва и се нарязва на филийки, след което се вари за кратко, за да остане хрупкаво (около 7-8 минути).

3
Бешамелът се приготвя като маслото се слага в касерола и се разтопява на умерен огън. След това лъжица по лъжица се добавя брашното, като се бърка непрекъсанто и се внимава да не прегори. Когато се получи кремообразна каша, на части се добавя предварително загрятото мляко и се бърка непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Бешамелът се подправя със сол, бял пипер и настъргано индийско орехче. Аз добавям накрая и 1/2 връзка магданоз - за текстура и вкус.
4
В дълбока тава се слага малко бешамел, реди се ред картофи и ред цвекло, като всеки ред се подправя със сол, черен пипер и босилек и се полива с малко количество зехтин. След цвеклото отново се слага от бешамела и се поръсва с натрошено сирене. Следват ред овкусени картофи и цвекло, полива се с останалия бешамел и се запечатва с настъргания кашкавал.
5
Най-отгоре се слага начупеното на парчета топено сирене. Ястието се пече до златисто в умерено загрята фурна.


Съвет:
По желание в средата може да се сложи и месна плънка. Пробвал съм с пилешко задушено с лук, и червен пипер - стана чудно.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


143 ДУШИ ОНЛАЙН
G. коментира рецептата Картофена фритата
G. коментира рецептата Печени картофи по провансалски
G. коментира рецептата Тиквички ала пармиджана
Мира Годинячка коментира рецептата Морковен чийзкейк
Мария Глухчева се регистрира в сайта.
Мария коментира рецептата Сладкиш „Негърче“
Мария се регистрира в сайта.
Десислава се регистрира в сайта.
Славина Видева се регистрира в сайта.
мариела коментира рецептата Йоркширски пудинг с билки
Милка Рукова се регистрира в сайта.
Ралица И. Косева се регистрира в сайта.
Maggie Madzharova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта