Орехови „охлюви“

Дата: 03.08.2012
Източник: Бон Апети
Орехови „охлюви“
 
Необходими продукти:
за тестото:
4–5 ч. ч. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
1 пакетче суха мая
1/3 ч. ч. захар (и 1 с. л. за маята)
125 г краве масло
2 яйца
1 жълтък за намазване
1 ч. л. сол
кората от 1 лимон
краве масло за намазване
брашно за разточване
пудра захар за поръсване
за пълнежа:
250 г орехи
50 г сушени смокини
80 г краве масло
150 г тъмна кафява захар
50 мл ром
2 с. л. канела
 

Начин на приготвяне:
1
Орехови „охлюви“
Брашното се пресява. В затопленото мляко се слага маята и 1 с. л. захар. Оставя се да шупне за около 5 минути.


2
Орехови „охлюви“ 2
В купа се смесват яйцата, захарта, настърганата кора от лимона, разтопеното масло. Разбърква се добре. Добавят се пресятите брашно и маята, замесва се гладко тесто (може и с миксер, с приставките за тесто).


3
Орехови „охлюви“ 3
Доомесва се върху набрашнен плот. Прехвърля се в купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса около 1 час, на топло.
 

4
Орехови „охлюви“ 4
Орехите се смилат в блендер. Смокините се нарязват на кубчета и се поливат с рома и малко вода, за да омекнат.


5
Орехови „охлюви“ 5
Тестото се разточва върху набрашнен плот на кора с дебелина около 0,5–1 см и се намазва с разтопено масло.

 


6
Орехови „охлюви“ 6
Отгоре се разпределят захарта, канелата, ядките и смокините. Навива се стегнато руло.

 


7
Орехови „охлюви“ 7
После се нарязва на парчета с дебелина около 1 см.

 


8
Орехови „охлюви“ 8
Подреждат се в кръг, в тава с пергаментова хартия, като се застъпват леко. Прави се и вътрешен кръг, и в средата се слага 1 парче. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат още 30 минути.

 


9
Орехови „охлюви“ 9
Преди да се изпекат, се намазват с разбит с малко вода жълтък и маслото, останало от намазването на кората. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за 30– 40 минути. Още докато са топли се поръсват с пудра захар.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Направих ги, но ги изчаках да порастнат още. Стана страхотно - като пита - обрах овциите на сериозни майсторки. При това ми я омеси и втаса хлебопекарната. Благодаря за чудесната рецепта.
7.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Стана много вкусно,изяде се за отрицателно време!
6.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Да, Милена, можеш да замениш смокините с други сушени плодове.
5.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Здравейте гледам редовно предаването,както и това на 06.04.2012г.След като видях ореховите охлюви реших да ги направя ,по това време бях на село инямах точно тези продукти ,но импровизирах и мисля, че се получиха добри охлювчета.
4.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
това мисля да го пробвам за великден искам само да питам може ли да не ползвам сушени смокини а нещо друго?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


144 ДУШИ ОНЛАЙН
Радосвета Иванова публикува рецептата Пица
Lora Manova-Dzhekova публикува рецептата Чийзкейк с ягоди
Полина публикува рецептата Мързелива торта
Анна публикува рецептата Фъч
Ket публикува рецептата Супа от червена леща с чесън
Пламенова коментира рецептата Супа от киселец
Дарко публикува рецептата Пиле фрикасе
Дарко публикува рецептата Виенско тесто
Дарко публикува рецептата Домашно маслено тесто
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта