Пълнена кокошка

Гост: Христо Елмазов
Източник: Бон Апети
Дата: 23.03.2002
Пълнена кокошка
 
Необходими продукти:
1 кокошка (1,300 кг)
1 ч. ч. ориз
5 с. л. олио
кокоши дреболии
200 г майска гъба (печурка)
черен пипер и сол на вкус
100 г стафиди
1 щипка тарос
4 стръка магданоз
3 стръка зелен лук
2 домата
1 морков
3 с. л. олио
1 с. л. брашно
1 в. ч. бяло вино


Начин на приготвяне:
1
Пълнена кокошка
В олиото се запържват нарязаните надребно дреболии, прибавят се гъбите и оризът.
2
Пълнена кокошка 2
Слагат се подправките, налива се чаша топла вода и се вари, докато оризът я поеме. Проверява се на сол и се прибавят стафидите.
3
Пълнена кокошка 3
Кокошката се вари заедно с ароматни корени за супа около 30-40 минути (докато омекне). След това се пълни с омекналия ориз и коремната кухина се зашива.
4
Пълнена кокошка 4
Зеленият лук се нарязва на колеца и се вари с 3 с. л. вода. Когато водата се изпари, се налива олио и се прибавя настърган морков. След минута се поръсва брашно, разбърква се и се залива с бяло вино.
5
Пълнена кокошка 5
Когато виното се редуцира на половина, се добавят предварително нарязаните и обелени домати. Налива се чаша топла вода, кипва се и се посолява.
6
Пълнена кокошка 6
Кокошката се поставя в глинен гювеч и се залива със соса. Капакът се запечатва с тесто и ястието се поставя в загрята на 180 градуса фурна. След около 30 минути температурата се намалява на 150-160 градуса и се пече още 1 час.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

27.12.2014
Кокошката стана много вкусна. Акцентът е в пълнежа и най-вече в соса. Сосът с виното и морковите като ври в гювеча овкусява месото много добре. Важно е кокошката да е добре сварена предварително.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: