Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Дата: 31.03.2015
Източник: НАДЯ ПЕТКОВА
ТИТЛА: Помощник готвач
Пълнени чушки с кайма и ориз на фурнаПълнени чушки с кайма и ориз на фурна
 
Необходими продукти:
8-10 чушки
500-600 г кайма
1 глава лук
1 морков
1 настърган домат (или 1/2 ч. ч. домати от консерва)
2/3 ч. ч. ориз
1 ч. л. червен пипер
за соса:
2 яйца
2 с. л. (с връх) брашно
2 с. л. кисело мляко
200 мл прясно мляко
 

Начин на приготвяне:
1
Лукът и морковът, нарязани на ситно (за по-лесно направо настъргвам моркова), запържвам в 3-4 с. л. олио.
2
Добавям каймата и запържвам, докато стане на трохи.
3
Добавям доматите и оставям да изври течността, а накрая добавям ориза. Запържвам го, докато стане стъклен и след това добавям червения пипер, който също запържвам за около 1 минута и дърпам от котлона.
4
Няма да давам акъл, какви подправки да слагате. Аз слагам по наш вкус – 1 ч. л. чубрица, 1 ч. л. кимион, щипка индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Имало е случаи, да нямам морков или домати. И без тях, чушките си стават. Не е толкова фатално!
5
С чаена лъжичка пълня чушките и това е най-бавната и пипкава част. Трудно е да кажеш, кога една чушка е добре напълнена, защото ако я натъпчеш много, ще се пукне по време на печенето. Но пък полупразна чушка е по-неприятна, нали? Та, напълвам чушките, подреждам в тава и наливам вода, но без да ги покрива. Посолявам и водата. Солта в плънката не е достатъчна да овкуси цяла тава чушки.
6
Пека ги на 180 градуса около 45 минути, обръщам ги и ги връщам за още трийсетина минути във фурната. Ако водата е много извряла, доливам, защото тя ще трябва после за сос.
7
Сега за соса. Преди доста време ме научиха на този номер и от тогава си приготвям соса само така. Продуктите за соса разбърквам на рядка кашичка. Когато чушките са готови, изваждам ги, заливам с кашичката и разбърквам. Направо в тавата. Ако ви звучи странно, не забравяйте, че тавата излиза достатъчно гореща, за да сгъсти соса. Това е. Не я връщам повече в печката.
Подобни рецепти:
Коментари (31)
31.
Изпрати
лично съобщение

18.11.2018
Вкусно :)
30.
Изпрати
лично съобщение

13.11.2018
Най добрата рецепта за пълнени чушки
29.
Изпрати
лично съобщение

10.10.2018
Стана много вкусно!
28.
Изпрати
лично съобщение

24.09.2018
Страхотна рецепта! Първите ми пълнени чушки бяха по нея и все още я предпочитам!! Благодаря много
27.
Изпрати
лично съобщение

14.08.2018
Отлична рецепта. Както и при сармите аз предпочитам повече месо затова добавих 1 кг кайма 200 гр. ориз басмати. Също така към края на приготвянето на плънката е добра идея да добавите нарязан магданоз.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


141 ДУШИ ОНЛАЙН
benny се регистрира в сайта.
Николай Йоргов Йоргов се регистрира в сайта.
Nezabravka Gosheva се регистрира в сайта.
МАРИЯ_ЙОРГОВА се регистрира в сайта.
Dragomir Spasov се регистрира в сайта.
Marieta Dragomirova се регистрира в сайта.
Emilia Ivanova Tcvetanova се регистрира в сайта.
Marieta Gesheva се регистрира в сайта.
Денислав се регистрира в сайта.
DeathStar се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта