Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Източник: НАДЯ ПЕТКОВА
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 31.03.2015
Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна
Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна
 
Необходими продукти:
8-10 чушки
500-600 г кайма
1 глава лук
1 морков
1 настърган домат (или 1/2 ч. ч. домати от консерва)
2/3 ч. ч. ориз
1 ч. л. червен пипер

за соса:
2 яйца
2 с. л. (с връх) брашно
2 с. л. кисело мляко
200 мл прясно мляко


Начин на приготвяне:
1
Лукът и морковът, нарязани на ситно (за по-лесно направо настъргвам моркова), запържвам в 3-4 с. л. олио.
2
Добавям каймата и запържвам, докато стане на трохи.
3
Добавям доматите и оставям да изври течността, а накрая добавям ориза. Запържвам го, докато стане стъклен и след това добавям червения пипер, който също запържвам за около 1 минута и дърпам от котлона.
4
Няма да давам акъл, какви подправки да слагате. Аз слагам по наш вкус – 1 ч. л. чубрица, 1 ч. л. кимион, щипка индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Имало е случаи, да нямам морков или домати. И без тях, чушките си стават. Не е толкова фатално!
5
С чаена лъжичка пълня чушките и това е най-бавната и пипкава част. Трудно е да кажеш, кога една чушка е добре напълнена, защото ако я натъпчеш много, ще се пукне по време на печенето. Но пък полупразна чушка е по-неприятна, нали? Та, напълвам чушките, подреждам в тава и наливам вода, но без да ги покрива. Посолявам и водата. Солта в плънката не е достатъчна да овкуси цяла тава чушки.
6
Пека ги на 180 градуса около 45 минути, обръщам ги и ги връщам за още трийсетина минути във фурната. Ако водата е много извряла, доливам, защото тя ще трябва после за сос.
7
Сега за соса. Преди доста време ме научиха на този номер и от тогава си приготвям соса само така. Продуктите за соса разбърквам на рядка кашичка. Когато чушките са готови, изваждам ги, заливам с кашичката и разбърквам. Направо в тавата. Ако ви звучи странно, не забравяйте, че тавата излиза достатъчно гореща, за да сгъсти соса. Това е. Не я връщам повече в печката.
Подобни рецепти:
Коментари (41)
41.
Изпрати
лично съобщение

12.12.2020
След като открих тази рецепта само така ги приготвям!
40.
Изпрати
лично съобщение

07.12.2020
Сега са във фурната. Аз пробвам със сухи чушки. Ще споделя как е след малко
39.
Изпрати
лично съобщение

30.07.2020
Първи опит на тази рецепта! Много Полезна информация, Благодаря! Мисля че ми се получиха :)
38.
Изпрати
лично съобщение

31.05.2020
Класическа рецепта, вкус от детството :) Като подправка слагам черен пипер и копър. С тумбести чушки (камби) се получава по-добре, т.к са по-месести.
37.
Изпрати
лично съобщение

08.04.2020
Вкусно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Елена се регистрира в сайта.
krastana коментира рецептата Брауни с ягоди
Николай се регистрира в сайта.
Krasimira Ivanova се регистрира в сайта.
Rajna Peeva се регистрира в сайта.
Evtedi коментира рецептата Бяла торта „Гараш“
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: