Пълнени домати по калугерски

Студено предястие с градински зеленчуци и хрупкави бисквитки със сирене
Източник: Бон Апети
Дата: 30.08.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
100–150 г патладжани
100–150 г тиквички
4 едри домата
1 зелена чушка
1 глава лук
1 стръка целина
6 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
сокът от 1/3 лимон
1 ч. ч. брашно
125 г краве масло
100–120 г сирене
30 г бадеми
7–8 стръка магданоз
1 с. л. маково семе


Начин на приготвяне:
1
Пълнени домати по калугерски
Патладжанът се обелва и се нарязва на филийки. Филийките се поставят в подсолена вода, налива се лимоновият сок и се оставят да престоят 15 минути. Друг вариант е да се поръсят със сол, да се отцедят за 30 минути в подходящ съд и след това да се изплакнат и подсушат.
2
Пълнени домати по калугерски 2
Тиквичките, чушката и отцедените патладжани се нарязват на кубчета.
3
Пълнени домати по калугерски 3
Горната част на доматите се изрязва и капачетата се запазват. Сърцевината се издълбава и също се запазва. Доматите се поставят в тавичка с отворите надолу, за да се отцеди сокът им.
4
Пълнени домати по калугерски 4
Нарязаният наедро лук се запържва в предварително загрятото олио. Добавят се кубчетата тиквичка, чушка и патладжан и се поръсват с червения пипер и солта. Сипват се доматеният сок, наситнената сърцевина на доматите и целината и къкри 25–30 минути.
5
Пълнени домати по калугерски 5
Бисквитите се приготвят, като в кухненски робот се поставят пресятото брашно, студеното масло, наситненият магданоз и маковото семе и се разбъркват. Прибавя се настърганото сирене, отново се разбърква и леко се доомесва на ръка върху набрашнен плот.
6
Пълнени домати по калугерски 6
Тестото се разточва на лист с дебелина 1/2 пръст и се изрязват формички, които се подреждат в тавичка. Върху всяка бисквитка се поставя по 1/2 бадем и се пекат в предварително загрята до 170 градуса фурна до зачервяване.
7
Пълнени домати по калугерски 7
Предястието се сервира, като доматите се пълнят с охладената зеленчукова смес, затварят се с доматените капачета и около тях се подреждат бисквитките.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: