Панагюрски тутманик

Тук тайната се крие в специфичното разточване
Източник: Бон Апети
Дата: 26.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 щипка сол
500 мл топла вода
15 г кубче жива мая
1 яйце
100 мл олио
250 г краве масло
1 ч. л. захар
500 г бяло сирене


Начин на приготвяне:
1
Панагюрски тутманик
Маята се сипва в около 50 мл топла вода заедно с лъжичката захар и се оставя да шупне.
2
Панагюрски тутманик 2
Брашното се пресява в дълбока купа и се прибавя щипка сол. Прави се кладенче. Чуква се яйцето, налива се останалата вода, слагат се 2-3 с. л. от олиото и шупналата мая.
3
Панагюрски тутманик 3
Замесва се меко тесто, което не се лепи по пръстите.
4
Панагюрски тутманик 4
Завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло да втаса.
5
Панагюрски тутманик 5
Сиренето се натрошава. Маслото се разтопява и се смесва с останалото олио.
6
Панагюрски тутманик 6
Втасалото тесто се дели на 12 топки. Всяка се разточва на кора, намазва се с разтопеното масло и се поръсва със сирене. Затваря се, като краищата се събират в средата и се оставя настрана.
7
Панагюрски тутманик 7
Следващата топка отново се разточва, намазва се, поръсва се със сирене, а преди да се затвори, в средата се слага предишната. Така се завиват една в друга всички кори.
8
Панагюрски тутманик 8
Тутманикът се поставя в намазана с останалото масло тава и се пече около 30-35 минути на 220 градуса във фурна. След това се напръсва с вода и се покрива с кърпа.
Подобни рецепти:
Коментари (37)
37.
Изпрати
лично съобщение

29.05.2024
Здравейте Рози, радваме, че нашето предложение ви е харесало. Ще очакваме отзиви и за други наши рецепти:) Поздрави от нас.
36.
Изпрати
лично съобщение

29.05.2024
Стана много вкусен.
35.
Изпрати
лично съобщение

02.07.2023
Невероятен тутманик, става любима рецепта! Играх си сигурно 2 часа само с приготвянето, но си струваше. Сложих обаче двойно на посоченото сирене (около 500 гр. или малко повече), а отгоре намазах тутманика първо с разтопено масло, а после с яйце (цяло). Пекох също повече - около 45-50 минути. Изглежда невероятно, като на някоя баба, която цял живот го е правила, а вътре е страшно пухкав и лек! Чудесен!
34.
Изпрати
лично съобщение

04.04.2023
Превъзходен. Истинска наслада.
33.
Изпрати
лично съобщение

29.03.2023
Супер рецета,ще пробвам!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Mineva се регистрира в сайта.
Ангелова се регистрира в сайта.
Svetla Ruseva-Kostova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: