Патешки гърди върху чипс от ябълки и гъби и грозде в червен винен сос

Дата: 27.04.2010
Източник: Бон Апети
Патешки гърди върху чипс от ябълки и гъби и грозде в червен винен сос
 
Необходими продукти:
280 г патешки гърди (с кожа)
сол и черен пипер на вкус
500 мл бульон (телешки, патешки или пилешки)
1/2 бутилка червено вино
1/2 глава червен лук
1 стрък прясна мащерка
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
мазнина за пържене
40–50 мл червен винен сос
3–4 зърна бяло грозде
20 г краве масло
3–4 зърна червено грозде
50 г сладък картоф (батат)
50 г глава целина
1 зелена ябълка
3–4 култивирани печурки
стръкове див лук
 

Начин на приготвяне:
1
Патешки гърди върху чипс от ябълки и гъби и грозде в червен винен сосДълбок тиган се поставя на огъня, за да се загрее мазнината много добре. Овкусява се със сол и черен пипер и се поставят патешките гърди, за да се запържат, като се започне откъм кожата. Месото се пържи по 2–3 минути от всяка страна, за да се запечата. Тиганът се оттегля от огъня и филето се пече 8–10 минути във фурна на 180–190 градуса до степен средно изпечено.
2
Патешки гърди върху чипс от ябълки и гъби и грозде в червен винен сос 2В мазнината, която е останала в тигана, се приготвя сосът. Пуска се нарязаната на филийки скилидка чесън, мащерката и червеният лук, нарязан на полумесеци, за да се запържат до златисто. Налива се виното и огънят се намалява. Когато изври почти 2/3 от виното, се налива бульонът. Сосът трябва да изври повече от 2/3. Ако не е достатъчно гъст и плътен, след редукцията може да се сгъсти с малко брашно. Когато е готов, се овкусява със сол и черен пипер.Гъбите се нарязват на тънки филийки и се пържат в маслена баня, докато станат хрупкави. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Ябълката се измива и се нарязва на кръгчета с дебелина 1– 1,5 мм, които се пържат както гъбите и също се оставят да се отцедят.
3
Патешки гърди върху чипс от ябълки и гъби и грозде в червен винен сос 3Целината и картофът се белят и се нарязват на дълги тънки пръчици с дължина 5–6 см. Бланшират се в подсолена вряща вода, докато поомекнат. Отцеждат се от водата и се запържват в половината от маслото. Зърната грозде се нарязват на половинки, а семките се отстраняват. Запържват се в останалото масло за около 1 минута и се заливат с вече готовия винен сос.
 

4
Патешки гърди върху чипс от ябълки и гъби и грозде в червен винен сос 4Готовото месо се изважда от фурната и се оставя 2–3 минути да се охлади. Нарязва се на тънки ивици по дължина, за да може след това да се подреди като ветрило. В средата на голяма чиния за сервиране се оформя като хълмче чипсът от ябълка. Патешките гърди се подреждат около него ветрилообразно. От едната страна се поставят целината и картофите, а от другата – гъбите. Месото се залива с винения сос и се украсява със стръкове див лук.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


134 ДУШИ ОНЛАЙН
Vasil Gerginski се регистрира в сайта.
Илкова коментира рецептата Бананова торта с лешници
Илкова коментира рецептата Хляб на балони
Vili Bakalska се регистрира в сайта.
Жан сготви Гирос
Mariyana Petrova коментира рецептата Пиле „Тандури“ на скара
Петя коментира рецептата Хрупкаво свинско на фурна
Красимир коментира рецептата Кашник
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта