Патладжанена мусака

Много ароматна и много апетитна
Източник: Бон Апети
Дата: 07.09.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г телешка кайма
3 патладжана
2 домата сорт „Рома“ (обелени)
1 зелена чушка „Сиврия“
1 глава лук
80 мл зехтин
1/4 ч. л. смлян бахар
сол и черен пипер на вкус

за доматения сос:
1 кг домати (сорт „Рома“)
3 скилидки чесън
30 мл зехтин
1 ч. л. риган
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус

за бешамела:
600 мл прясно мляко
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

за поръсване:
180 г кашкавал


Начин на приготвяне:
1
Патладжанена мусака
Патладжаните се белят на ивици, като зебра и се нарязват по дължина на филийки с дебелина около 1,5 см. Посоляват се и се оставят за 20 минути, да се отцедят от горчивата течност, след което се измиват и се подсушават.
2
Патладжанена мусака 2
Подреждат се в 2 тави, поливат се със зехтина и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 40 минути.
3
Патладжанена мусака 3
Лукът и чушката за соса с кайма се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина, докато омекнат. Подправя се с бахар.
4
Патладжанена мусака 4
Добавя се каймата и се пържи при непрекъснато бъркане, докато се образуват златистокафяви трохи. Тогава се сипват и нарязаните на кубчета домати. Овкусява се със сол и черен пипер и сосът се вари около 30 минути, под капак.
5
Патладжанена мусака 5
Доматите за втория сос се пасират и се прецеждат, за да се отстранят люспите и семките. Изсипват се в касерола и се варят, докато се редуцират наполовина.
6
Патладжанена мусака 6
Чесънът се накълцва и се запържва в загрят зехтин, наливат се редуцираните домати, овкусява се със сол, черен пипер, захар и риган и сосът се вари още около 15 минути.
7
Патладжанена мусака 7
Маслото за бешамела се загрява и брашното се запържва в него до златисто. Налива се млякото и се готви на умерен огън, при непрекъснато бъркане, докато сосът се сгъсти. Овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче.
8
Патладжанена мусака 8
Тавата се намазва с доматен сос, отгоре се подреждат патладжани, върху тях се слага от соса с каймата, отново доматен сос, ред патладжани и така, докато свършат продуктите.
9
Патладжанена мусака 9
Накрая се залива с бешамела и се поръсва с настъргания кашкавал.
10
Патладжанена мусака 10
Пече се 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
11
Патладжанена мусака 11
Охлажда се около 30 минути, нарязва се и сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

18.09.2022
Много вкусно ястие !
1.
Изпрати
лично съобщение

11.09.2022
Вкусна е, но е голяма играчка. Изисква много време и усилия.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


145 ДУШИ ОНЛАЙН
Бон Апети коментира рецептата Фокача „Градина“
Dragneva се регистрира в сайта.
Карамел коментира рецептата Фокача „Градина“
Бон Апети коментира рецептата Постни копривени ньоки
Бон Апети коментира рецептата Яхния от зелен фасул
Бон Апети коментира рецептата Морковена супа
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: