Патладжанени кюфтета

Печени, а не пържени
Източник: Бон Апети
Дата: 10.09.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 патладжана
170 г булгур (без варене)
200 г краве сирене
100 г орехи
3 яйца
4 с. л. зехтин
1 ч. л. кимион на зърна
кората от 1 лимон
1/4 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

за соса:
120 г кисело мляко
2 с. л. сироп от нар
1 с. л. зехтин „Екстра върджин“


Начин на приготвяне:
1
Патладжанени кюфтета
Патладжаните се режат на шайби, осоляват се и се оставят 30 минути, за да се отцеди горчивата вода. Булгурът се накисва във вряла вода за 20 минути.
2
Патладжанени кюфтета 2
Патладжаните се измиват, подсушават се, подреждат се в тава с незалепващо покритие и се поливат с 2 с. л. от зехтина. Пекат се 20 минути на 200 градуса и се нарязват наедро.
3
Патладжанени кюфтета 3
Орехите се запичат за 5 минути на 200 градуса и се накълцват.
4
Патладжанени кюфтета 4
Кимионът се запича на сух тиган и се стрива в хаванче.
5
Патладжанени кюфтета 5
Патладжаните се смесват с натрошеното сирене, накълцаните орехи, яйцата, булгура, накълцания магданоз, кимиона, настърганата лимонова кора, сол и черен пипер на вкус.
6
Патладжанени кюфтета 6
От сместа с мокри ръце се оформят кюфтета, подреждат се в намазана с останалия зехтин тава с незалепващо покритие и се пекат 20 минути на 200 градуса.
7
Патладжанени кюфтета 7
Сосът се приготвя като киселото мляко се смесва със зехтина и сиропа от нар.
8
Патладжанени кюфтета 8
Кюфтетата се сервират с млечния сос.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

29.09.2014
Времето за печене на патладжана не беше достатъчно и остана леко суров.
4.
Изпрати
лично съобщение

27.09.2014
Изненадах се от резултата.Бях приятно изненадана и всички харесаха кюфтенцата.
3.
Изпрати
лично съобщение

25.09.2014
Благодаря за рецептата. Получиха се добре, но скоро няма да ги направя отново.
2.
Изпрати
лично съобщение

19.09.2014
Станаха вкусни, щом и моя съпруг ги одобри. Единствено като недостатък намирам, че не е упоменато с колко вода заливам булгура. Прецедих го, за да не стане много рядка сместа, но въпреки това стана рядко и не беше лесно оформянето на кюфтенца.
1.
Изпрати
лично съобщение

07.10.2014
Направих тези кюфтенца, но с домашно овче сирене. Опитайте :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


126 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: