Пай „Паскуалина“

Великденските хлябове в Италия са сложни и специални и са различни в отделните части на страната. Домашният хляб е залегнал дълбоко в италианската култура и се предава от поколение на поколение - естествена и дългогодишна традиция, която отразява богатото кулинарно наследство на страната. Паскуалина е празничен солен пай от Лигурия, който традиционно се приготвя за Великден от зеленолистни, рикота и яйца. Паят има дълга история още от 16 век, заради което съществуват и десетки варианти за неговото приготвяне. В едни от първите, както гласи легенда, италианските жени са го приготвяли с 33 слоя от тестото – като символ за всяка една година на Исус. Днешните версии са опростени с един слой, а пълнежът може да бъде от каквито зеленолистни имате под ръка, както и всяко свежо сирене или извара. Паят е още по-добър на следващия ден, затова може да се приготви предварително и да бъде част не само от великденските празници, но и като вегетарианско ястие във всеки един ден от пролетта. И тъй като италианците имат една много приятна традиция в понеделника на Великден семействата и приятелите да излизат сред природата на пикник, то в кошницата им често присъства този впечатляващ солен специалитет.
Източник: Бон Апети
Дата: 15.04.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
6 точени кори
400 г сирене „Рикота“
200 г почистен спанак
100 г сирене „Пекорино“
100 г краве масло
2 връзки пресен лук
1 връзка киселец
6 жълтъка
2 яйца
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Пай „Паскуалина“
Спанакът, пресният лук и киселецът се измиват, почистват се и се накълцват. След това се запържват в около 40 г сгорещено масло, докато омекнат. Охлаждат се леко.
2
Пай „Паскуалина“ 2
Пекориното се настъргва и смесва с рикотата и 2 яйца.
3
Пай „Паскуалина“ 3
Сместа се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче.
4
Пай „Паскуалина“ 4
Прибавят се спанакът, киселецът и лукът и се разбърква.
5
Пай „Паскуалина“ 5
Останалото масло се разтопява. Точените кори се мажат с разтопено масло. Подреждат се три по три една върху друга и се оформя кръст.
6
Пай „Паскуалина“ 6
Слагат се в кръгла форма за пай, като краищата им трябва да стърчат навън. Плънката се изсипва върху корите.
7
Пай „Паскуалина“ 7
В нея се правят 6 гнезда. Във всяко се слага по един жълтък.
8
Пай „Паскуалина“ 8
Стърчащите краища на корите се прегъват навътре и се мажат с масло.
9
Пай „Паскуалина“ 9
Паят се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 40 минути.


10
Пай „Паскуалина“ 10
Съвет:
Ако е необходимо, притиснете запържените спанак, лук и киселец в цедка, за да се отцеди излишната вода и да не оводни плънката.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2017
Много вкусно стана !
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


148 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: