Пай с тиква

Сладко изкушение
Източник: Бон Апети
Дата: 25.10.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1,2 кг тиква (кестенка)
200 г подсладено кондензирано мляко
6 листа точени кори (не фини)
60 г краве масло
60 г захар
3 яйца
1 с. л. царевично нишесте
1 ч. л. сух джинджифил
1 ч. л. канела
1 щипка индийско орехче


Начин на приготвяне:
1
Пай с тиква
Тиквата се реже на големи парчета, почиства се от семките, слага се в тава, покрита с пергаментова хартия и се поръсва с 30 г от захарта.
2
Пай с тиква 2
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 1 час. След това се пюрира.
3
Пай с тиква 3
Добавят се кондензираното мляко и половината от ароматните подправки – канелата, джинджифила и индийското орехче.
4
Пай с тиква 4
Сипва се и нишестето и се разбива.
5
Пай с тиква 5
В сместа се чукват яйцата и отново се разбива за кратко.
6
Пай с тиква 6
Фурната, заедно с тавата, се загрява на 200 градуса, без вентилатор.
7
Пай с тиква 7
Останалите подправки и захар се смесват.
8
Пай с тиква 8
Маслото се разтопява.
9
Пай с тиква 9
Корите се режат на квадрати, които трябва леко да излизат от формата.
10
Пай с тиква 10
Мажат се с маслото и се поръсват с овкусената с подправки захар. Подреждат се една върху друга така, че да се получи нещо като звезда.
11
Пай с тиква 11
Прехвърлят се във форма за тарт с подвижно дъно (с диаметър 23 см). Изсипва се тиквено пюре и формата се поставя върху тавата във фурната. Пече се 10 минути. След това градусите се намаляват на 180 и се пече още 30 минути.
12
Пай с тиква 12
Преди да се нареже, се оставя да се охлади, поне за 20 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

20.12.2020
Последвах съвета на Красимир и също го направих с тесто за тарт, перфектен десерт за Коледните празници! :)
8.
Изпрати
лично съобщение

27.11.2019
Много вкусно се получава.
7.
Изпрати
лично съобщение

13.11.2017
Направих го с тесто за тарт вместо корите и стана страхотно!
6.
Изпрати
лично съобщение

03.12.2015
Като загряваме предварително формата с подвижно дъно, в която приготвяме пая, се застраховаме, че корите отдолу ще се изпекат добре, иначе има опасност да станат глетави.
5.
Изпрати
лично съобщение

01.12.2015
Каква е идеята от това \"Фурната, заедно с тавата, се загрява\" ??? После пък се изрязват корите с шаблон същата тава ? Въобще не става ясно в кой момент се използва загрятата тавичка? Иначе е лесна и щом е с тиква - вкусна рецепта. По тази рецепта могат да се приготвят пайове с кори за баница и с други печени и пюрирани меки плодове. Надявам се все пак да отговорите за нагряването на тавичката!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: