Печени ябълки с ванилов сос

Дата: 16.01.2012
Източник: Бон Апети
Печени ябълки с ванилов сос
 
Необходими продукти:
6 ябълки
50 г сушени кайсии
60 г смлени орехи
60 г филирани бадеми
2 с. л. краве масло
6 с. л. захар
2 с. л. ром
за соса:
500 мл прясно мляко
80 г захар
5 жълтъка
1 шушулка ванилия
 

Начин на приготвяне:
1
Печени ябълки с ванилов сос
Ябълките се избушват с уред за чушки и от долната част леко се изрязва капаче, за да могат да седят стабилно в тавата.


2
Печени ябълки с ванилов сос 2
Кайсиите се нарязват наситно.


3
Печени ябълки с ванилов сос 3
Орехите, бадемите, захарта, 1 с. л. от маслото и рома, се смилат в блендер. Прибавят се кайсиите.

 


4
Печени ябълки с ванилов сос 4
Ябълките се пълнят с получената смес, слагат се в тава и отгоре се слагат парченца от останалото масло. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 30–35 минути.


5
Печени ябълки с ванилов сос 5
Млякото се слага на котлона да заври заедно с разрязаната шушулка ванилия. Яйцата и захарта се разбиват на пяна. Шушулката се изважда от млякото и то се налива бавно, при постоянно бъркане към жълтъците. Сосът се слага на слаб огън (не трябва да завира) и се вари се при непрекъснато бъркане, докато започне да се сгъстява. Готов е, когато започне да се задържа върху лъжицата.  Прецежда се през ситна цедка.


6
Печени ябълки с ванилов сос 6
В чинии се сипва от соса, отгоре се слага по една ябълка и пожелание се поръсват филирани бадеми или други ядки.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Яйцата стояха поне 4-5 часа навън , но предполагам че е от разликата в температурата както вие казвате , защото малко след като сложа горещото прясно мляко се пресича и въобще не ми се сгъстява. Ама си го прецедих и никой неразбра че се е пресякло и на всички много им хареса.Благодаря за отговора ;-))))
2.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Причините може да са различни. Добре е яйцата да са оставени на стайна температура 2-3 часа преди да се използват. Разликите в температурите много често предизвиква пресичане. Също така може млякото да не е с добро качество. И е важно да се бърка непрекъснато до сгъстяване на соса.
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Направих рецептата и ябълките станаха страхотни,но крема ми се пресече.Реших да го направя още веднъж и пак се пресече.Къде може да бъркам-следвах точно рецептата ;-)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


233 ДУШИ ОНЛАЙН
Lora Manova-Dzhekova публикува рецептата Чийзкейк с ягоди
Полина публикува рецептата Мързелива торта
Анна публикува рецептата Фъч
Ket публикува рецептата Супа от червена леща с чесън
Пламенова коментира рецептата Супа от киселец
Дарко публикува рецептата Пиле фрикасе
Дарко публикува рецептата Виенско тесто
Дарко публикува рецептата Домашно маслено тесто
Дарко публикува рецептата Домашна паста
Zornica Atanasova коментира рецептата Супа с нахут и чоризо
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта