Печено ливанско кибе

За тези, които имат предпочитание към телешката кайма и са готови да експериментират с много аромати в едно далечно от нашата кухня ястие, ливанското кибе ще ги удовлетвори като вкус. Сосът ще внесе свеж аромат на лайм и мента
Източник: Бон Апети
Дата: 15.06.2012
Печено ливанско кибе
 
Необходими продукти:
600 г телешка кайма
1 1/2 ч. ч. булгур (без варене)
1 глава лук
1/4 ч. л. бахар
1/2 ч. л. кимион
1 щипка канела
1/4 ч. л. индийско орехче
3 стръка прясна мента
1/2 ч. ч. студена вода
20 мл зехтин
кедрови ядки за поръсване
сол и черен пипер на вкус

за плънката:
300 г телешка кайма
50 г кедрови ядки
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 зелена люта чушка
40 г краве масло
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

за соса:
300 г цедено кисело мляко
1 скилидка чесън
1 краставицa
сокът от 1/2 лайм
1 с. л. зехтин
1/2 ч. л. кимион
2–3 стръка мента
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Печено ливанско кибе

Лукът и чесънът за плънката се наситняват и се запържват в зехтина и малко от маслото. Слага се каймата и се пържи докато се получат трохи.

 


2
Печено ливанско кибе 2

Дърпа се от котлона и се овкусява със сол и черен пипер. Прибавят се ситно нарязаната зелена люта чушка и кедровите ядки.

 


3
Печено ливанско кибе 3

Булгурът се накисва в 3 ч. ч. гореща вода и се оставя да набъбне.

 


4
Печено ливанско кибе 4

В блендер се смесват каймата, лукът, канелата, кимионът, индийското орехче и счукания бахар. Разбива се докато се получи гладка смес. Добавят се водата, ментата, сол и черен пипер. Получава се консистенцията на каша.

 


5
Печено ливанско кибе 5

Булгурът се отцежда, смесва се с каймата и се размесва добре.

 


6
Печено ливанско кибе 6

Тава се намазва със зехтин и в нея се разпределя половината смес от кайма и булгур. Отгоре се слага плънката. Покрива се с останалата смес с булгур.

 


7
Печено ливанско кибе 7

С нож се оформят ромбчета (като баклава). Във всяко ромбче се поставя по една кедрова ядка. Полива се леко със зехтин. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 45 минути.

 


8
Печено ливанско кибе 8

Краставицата и ментата за соса се нарязват наситно, чесънът се прави на паста. Смесват се с останалите продукти.

 


9
Печено ливанско кибе 9

Ястието се сервира със соса и малко настъргана кора от лайм.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: