Почти перфектно печено пиле

Поднасяме го със запечен пресен лук и домашен кетчуп
Източник: Бон Апети
Дата: 07.08.2013
Почти перфектно печено пиле
 
Необходими продукти:
1 пиле
1/2 глава чесън
50 мл зехтин
1/2 ч. л. сух розмарин
1/2 ч. л. суха мащерка
сол и черен пипер на вкус

за кетчупа:
200 г доматена паста
1/3 ч. ч. вода
1/4 ч. л. бял синап
1/4 ч. л. сол
1 щипка смлян карамфил
1 щипка индийско орехче
1/2 ч. л. лют червен пипер
50 г кафява захар

за гарнитурата:
8 връзки пресен лук
сокът от 1/2 от лимон
4 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Почти перфектно печено пиле

Фурната се загрява на 250 градуса, с вентилатор, и се слага съд с дебело дъно и незалепващо покритие, да се загрее. Пилето се натрива с чесъна, полива се със зехтина, поръсва се със сол, черен пипер, розмарина и мащерката. Слага в нагорещения съд с гърба надолу (защото червеното месо изисква повече време за готвене), и се пече за 15 минути. След това температурата се намалява на 175 градуса и се пече още 30 минути.

 


2
Почти перфектно печено пиле 2

Всички продукти за кетчупа се смесват в касерола и се кипват, докато се разтвори захарта. Дърпа се от котлона и се оставя да се охлади.

 


3
Почти перфектно печено пиле 3

Лукът се почиства и се измива. Отрязва се 2/3 от зелената му част. Останалото се маринова в сока от лимона, зехтина, сол и  черен пипер. После се запича на грил тиган.

 


4
Почти перфектно печено пиле 4

Пилето се поднася с гарнитурата и кетчупа.


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

09.03.2014
Много добра рецепта.
5.
Изпрати
лично съобщение

22.11.2013
Много лесно и вкусно
4.
Изпрати
лично съобщение

12.08.2013
вкусно и лесно за приготвяне
3.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2014
Бързо, лесно, вкусно!
2.
Изпрати
лично съобщение

22.11.2013
Пилето и соса станаха страхотни, лука го пропуснах
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: