Пиле със „Заатар“

Златисто изкушение
Източник: Бон Апети
Дата: 12.01.2015

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пиле
2 глави червен лук
2 скилидки чесън
1 лимон
1 с. л. сумак
1 ч. л. смлян бахар
250 мл пилешки бульон
50 мл зехтин (+ за намазване)
2 с. л. подправка „Заатар“
2 с. л. краве масло
30 г кедрови ядки
4 бр. плоски питки

за соса:
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
100 г сусамов тахан
50 мл сок от лимон
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пиле със „Заатар“
Пилето се нарязва на парчета. Фенерът се запазва за бульон.
2
Пиле със „Заатар“ 2
Лукът и лимонът се нарязват на тънки шайби и се слагат при пилешкото месо.
3
Пиле със „Заатар“ 3
Прибавят се бульонът и зехтинът, овкусява се с бахара, сумака и смачкания на паста чесън. Разбърква се, покрива се и се оставя да се маринова за поне 2 часа.
4
Пиле със „Заатар“ 4
Месото се прехвърля в тава, заедно с маринатата.
5
Пиле със „Заатар“ 5
Поръсва се с подправката „Заатар“ и се пече 45 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до златисто.
6
Пиле със „Заатар“ 6
Кедровите ядки се запържват в маслото.
7
Пиле със „Заатар“ 7
Питките се намазват със зехтин и се запичат от двете страни в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, докато се зачервят.
8
Пиле със „Заатар“ 8
Сосът се приготвя като магданозът се пасира с чесъна, тахана, лимоновия сок, сол на вкус и около 4 с. л. вода.
9
Пиле със „Заатар“ 9
Пилето се сервира върху хляба, поръсено с кедрови ядки и сос.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

18.01.2015
вместо кедрови ядки сложих кашу, а питки направих от тесто за пица
2.
Изпрати
лично съобщение

15.01.2015
Спазих рецептата максимално точно (само просто купих бутчета, а не се занимавах с разфасоване на цяло пиле) и се получи отлично. задължително ще се приготвя още мног опъти.Само дайте идеи как питките да не стават толкова сухи. Пробвала съм във фурна и на тиган, със и без мазнина, но винаги стават твърде сухи.
1.
Изпрати
лично съобщение

12.01.2015
Задължително ще се сготви!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: