Пица „Шакшука“

Ароматна и апетитна
Източник: Бон Апети
Дата: 16.11.2015

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 яйца
200 г домати на кубчета (от консерва)
100 г краве сирене
1 зелена чушка
1 люта чушка
1 глава лук
4 скилидки чесън
1/2 връзка кориандър
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. зехтин
1/2 с. л. червен пипер
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. кимион на зърна
сол и черен пипер на вкус

за тестото:
250 г брашно
125 мл вода
1 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. суха мая
1/2 ч. л. захар


Начин на приготвяне:
1
Пица „Шакшука“
Маята се разтваря в 50 мл от водата, заедно със захарта. Оставя се да шупне.
2
Пица „Шакшука“ 2
Брашното се смесва със солта. Оформя се кладенче и се налива зехтинът.
3
Пица „Шакшука“ 3
Прибавят се шупналата мая и останалата вода.
4
Пица „Шакшука“ 4
Замесва се меко и еластично тесто. Разделя се на две топки, поръсва се с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
5
Пица „Шакшука“ 5
Лукът се реже на полумесеци, зелената чушка – на жулиен, а лютата чушка и чесънът се наситняват. Запържват се в сгорещения зехтин, докато омекнат и започнат да се карамелизират.
6
Пица „Шакшука“ 6
Добавя се доматеният концентрат, разбърква се и се поръсва червеният пипер.
7
Пица „Шакшука“ 7
Разбърква се и веднага се наливат доматите и 50 мл вода. Сосът се оставя на котлона за около 5 минути, да се сгъсти.
8
Пица „Шакшука“ 8
Овкусява се с прясно стрит кимион, сол, захар и черен пипер. След това се охлажда.
9
Пица „Шакшука“ 9
Във фурната се поставя камък за пица. Включва се на 220 градуса с вентилатор.
10
Пица „Шакшука“ 10
Всяка топка тесто се разточва на тънко. Разточеното тесто се поставя върху хартия за печене. Щом камъкът се нагорещи добре, върху него се поставя първият блат. С вилица се правят дупки, за да не се надува. Пече се 5 минути.
11
Пица „Шакшука“ 11
След това отгоре се разпределя половината от соса. Чукват се 2 яйца и се поръсва с половината сирене. Пече се още 8–10 минути.
12
Пица „Шакшука“ 12
Изважда се и се поръсва с накъсан пресен кориандър или с магданоз. По желание ръба на пиците може да се намаже със зехтин. По същия начин се приготвя и втората пица.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2019
Страхотен вкус
3.
Изпрати
лично съобщение

23.07.2016
Прекрасна рецепта! Семейството и приятелите ми са впечатлени
2.
Изпрати
лично съобщение

25.11.2015
Савка, може да провериш онлайн, в електронен магазин Пазарувай лесно.
1.
Изпрати
лично съобщение

16.11.2015
здравейте! Чудесни сте! Имам въпрос към вас от къде мога да си закупя керамичната плоча за печене на пицата?Бъдете здрави и усмихнати!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



184 ДУШИ ОНЛАЙН
Каля сготви Тортия
Каля коментира рецептата Тортия
Каля коментира рецептата Рататуй
Gery Kostadinova се регистрира в сайта.
Emilia Nedelcheva се регистрира в сайта.
Жанет Желязкова се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: