Погача със сирене

Дата: 26.12.2018
ТИТЛА: Чирак
Погача със сирене
 
Необходими продукти:
1 кг бяло брашно
200 - 300 г допълнително бяло брашно
1 кубче мая (42 г)
430 мл прясно мляко
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
3 с. л. олио
200 г сирене
3 яйца
масло за намазване на корите
 

Начин на приготвяне:
1
Брашното се пресява, изсипва се в подходящ съд и се прави кладенче в средата. В купа разбиваме 2 яйца и 1 белтък (жълтъка отделяме за намазване)солта и олиото. Маята се разтваря в хладка вода (около 1 ч. ч.), към нея се прибавя захарта, 1 с. л брашно, разбърква се и се оставя настрана, за да шупне.
2
Млякото затопляме леко и го прибавяме към сместа с яйцата. Когато маята се активира и е шупнала, се изсипва в кладенчето на брашното, към него прибавяме и яйчната смес.
3
По рецепта брашното е 1 кг, но на мен ми пое малко повече. Добавяйте брашно, докато тестото спре да лепне по пръстите и започне да се отделя лесно. Полученото меко и еластично тесто намазваме с малко олио, покриваме с кърпа и го оставяме да втаса за 20-30 минути,докато удвои обема си.
4
След като е готово го разделяме на 4 и оформяме топки.Набрашняваме плота и една по една разточваме получените топки на кръгли кори (горе-долу малко по-големи от диаметъра на тавата,в която ще печете).Всяка кора мажа с масло и слагам натрошеното сирене,завивам на руло и ги редя вертикално в намазнената тава.
5
Последните две кори правя с друга форма, като всяка разрязвам на общо 16 триъгълници, които завивам като кифлички от широката към тънката част. Получените кифлички редя между ролцата и в средата на тавата. Поръсвам със семена за хляб (по желание мак, сусам), намазвам с жълтъка и отново втасва, докато се напълни почти тавата.
6
Печем около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, горен и долен реотан. След като я извадим от фурната, я пръскаме с вода и покриваме с чиста кърпа и изчакваме да изстине малко.

Добър апетит!
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elka Spiridonova коментира рецептата Крем супа
Elka Spiridonova коментира рецептата Ризото с праз
Меди публикува рецептата Солен царевичен кекс
Радост публикува рецептата Пилешки дробчета на фурна
Радост публикува рецептата Пилешка супа
Бон Апети коментира рецептата Пасти „Жербо“
Меди коментира рецептата Тирамису без яйца
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта