Постни зелеви рулца

Дата: 19.12.2011
Източник: Бон Апети
Постни зелеви рулца
 
Необходими продукти:
1 кисела зелка
500 г червен боб от консерва
500 г ориз (сорт „Европа“, да не е бланширан)
2 пресни червени чушки
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 връзка див лук
100 мл зехтин
1 пакетче кимион на зърна
1 връзка пресен кориандър
сос „Шрирача” на вкус
морска сол на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Постни зелеви рулца
Зелевите листа се изрязват от кочана и се подбират най-добрите. Остяват се настрана. Кимионът се слага в сух, загрят тиган. Разбърква се 2–3 пъти и се оставя да се охлади. Половината от него се смила или се счуква в хаванче.


2
Постни зелеви рулца  2
Бобът се отцежда от сока и се намачква в купа, но така, че да не стане на каша. Добавя се смления кинион, сол и черен пипер и се разбърква.


3
Постни зелеви рулца  3
В тенджера се слага вода с малко сол и когато заври, се потапя дивия лук, за секунди. После се слага в купа с лед и се отцежда.


4
Постни зелеви рулца  4
Оризът се измива и се отцежда. Зехтинът се загрява в съд на котлона и в него се задушават смачкания чесън, наситнения лук и нарязаните на кубчета чушки.


5
Постни зелеви рулца  5
Добавят се оризът и кимионът на зърна и се разбърква. Когато оризът стане стъклен, се налива гореща вода в съотношение 1:1. Овкусява се със сос “Шрирача”, сол и черен пипер.


6
Постни зелеви рулца  6
Огънят се намалява маскимално, съдът се похлупва и се оставя оризът да поеме течността за 10 минути. После се сваля то огъня, добавя се наситнения кориандър и се разбърква с вилица, за да стане оризът пухкав.


7
Постни зелеви рулца  7
Върху рогозка за суши се слага зелево листо (или две, ако са по-малки) и върху него се разпределя част от ориза.


8
Постни зелеви рулца  8
Слага се и от боба, като той трябва да е в центъра на ориза.


9
Постни зелеви рулца  9
Рогозката се завива, подобно на суши и готовото руло се оставя настрани. Така се правят и останалите рула.


10
Постни зелеви рулца  10
После се нарязват на парчета с дебелина 3–4 см.


11
Постни зелеви рулца  11
Всяко се връзва със стрък див лук.


12
Постни зелеви рулца  12
Рулцата се подреждат в чиния и се декорират със сос “Шрирача” и пресен кориандър.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

11.01.2017
Благодаря!
4.
Изпрати
лично съобщение

27.12.2016
Йоана, за тази рецепта използвахме ориз сорт „Европа“, който не е бланширан.
3.
Изпрати
лично съобщение

27.12.2016
Какъв сорт е оризът?...Изглежда сте пропуснали да напишете.
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Сос "Шрирача" е много популярен в азиатската кухня. Силно пикантен, подходящ за ястия с месо и риба. У нас се предлага на щандовете за екзотични продукти в големите вериги мазазини.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Не гледах внимателно предаването, Сос Шрирача съм изпуснала Може ли малко повече инфо.Благодаря :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Георгиев се регистрира в сайта.
моника се регистрира в сайта.
jamalka сготви Хачапури
Petya Zabunova коментира рецептата Тирамису
Анна коментира рецептата Бананов сладолед
Анна коментира рецептата Бананов пай
Анна коментира рецептата Кокоски
Анна сготви Кокоски
Анна коментира рецептата Шоколадово „Маскарпоне”
ani_borisowa коментира рецептата Хачапури
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта