Рибена чорба по Славейков

От кулинарната книга на Петко Р. Славейков
Източник: Бон Апети
Дата: 24.05.2012
Рибена чорба по Славейков
 
Необходими продукти:
600 г лаврак
3 глави червен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен
1/3 връзка девесил
1 люта чушка
20 яйца
1 ч. ч. рибен бульон
300 мл винен оцет
60 мл зехтин
сокът от 5 лимона
1 щипка шафран
канела за поръсване
девесил за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Рибена чорба по Славейков

Рибата се почиства и се измива. Осолява се и се оставя в тава.

 


2
Рибена чорба по Славейков 2

Лукът се нарязва наситно и се запържва в зехтина. Добавя се наситнената и почистена от семките люта чушка.

 


3
Рибена чорба по Славейков 3

След 1–2 минути се слагат нарязаните наситно билки – магданоза, джоджена и девесила. Разбърква се и се налива оцета. Вари се докато лукът омекне.

 


4
Рибена чорба по Славейков 4

След това бульонът се прецежда.

 


5
Рибена чорба по Славейков 5

Сипва се в тенджера, слага се рибата, налива се рибеният бульон и се вари до готовност на рибата.

 


6
Рибена чорба по Славейков 6

После рибата се изважда и се обезкостява. Бульонът се прецежда през фина цедка.

 


7
Рибена чорба по Славейков 7

Месото от рибата се подрежда в чинии. Шафранът се накисва в малко вода. Жълтъците на яйцата се отделят и се разбиват. Към тях се добавя на тънка струйка от прецедения бульон. Съдът се слага за кратко на котлона.
 

8
Рибена чорба по Славейков 8

Към яйчената смес се слагат сока от лимоните и шафрана. Разбърква се добре.

 


9
Рибена чорба по Славейков 9

Рибата се залива със соса и се оставя да се охлади леко. Поднася се поръсена с канела и девесил.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


101 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: