Рибени топки с медено-лимонов сос

Рецепта от книга на Теодора Пейкова
Източник: Бон Апети
Дата: 22.05.2012
Рибени топки с медено-лимонов сос
 
Необходими продукти:
1 кг бял амур
150 г пушен кашкавал (твърд)
2 яйца
9 с. л. брашно
1/4 ч. л. индийско орехче
2 стръка пресен чесън
4 стръка копър
галета за овалване
царевичо брашно за овалване
сол и черен пипер на вкус
няколко листа зелена салата
олио за пържене на маслена баня

за соса:
3 лимона
1 с. л. мед
1 стрък розмарин
1 скилидка чесън
3 с. л. зехтин „Екстра върджин”
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Рибени топки с медено-лимонов сос

Лимоните се филетират. Корите се запазват.

 


2
Рибени топки с медено-лимонов сос 2

Рибата се нарязва на парчета и се вари 10 минути на пара, като на дъното на сито чинията се поставят няколко листа зелена салата, за да не залепне месото. Във водата се поставят лимоновите кори за ароматизиране.

 


3
Рибени топки с медено-лимонов сос 3

Когато рибата е готова се нарязва на дребни парчета или се накъсва. Към нея се добавят нарязаните наситно пресен чесън и копър, индийското орехче, яйцата, брашното, настъргания кашкавал, сол и черен пипер.

 


4
Рибени топки с медено-лимонов сос 4

Разбърква се хубаво и от сместа се оформят топки, големи колкото орех.

 


5
Рибени топки с медено-лимонов сос 5

Овалват се в смес от галета и царевично брашно и се пържат на маслена баня до златисто. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнината.

 


6
Рибени топки с медено-лимонов сос 6

Месестата част от лимоните се смесва с меда, зехтина, скилидката чесън, намачкана на паста, наситнения розмарин , сол и черен пипер. Сосът се поднася към топките.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: