Ризото с тиква и прошуто

Ястие с италиански привкус - на розмарин, пармезан и зехтин
Източник: Бон Апети
Дата: 17.10.2011
Ризото с тиква и прошуто
 
Необходими продукти:
400 г ориз “Арборио”
600 г тиква (цигулка)
1 глава лук
2 скилидки чесън
100 г прошуто
100 г паремзан
200 мл бяло вино
1, 5 л пилешки бульон
120 г краве масло
2 с. л. зехтин
1 стрък розмарин
3 стръка магданоз
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус


Начин на приготвяне:
1
Ризото с тиква и прошуто

Тиквата се обелва, нарязва се на парчета и се слага да се пече с половината масло и 100 мл пилешки бульон, завита с фолио в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 1 час. Когато е готова се намачква с вилица.


2
Ризото с тиква и прошуто 2

Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в зехтина и 20 г от маслото.

 


3
Ризото с тиква и прошуто 3

Добавя се розмаринът, оризът, бърка се минута и половина и се налива виното.


4
Ризото с тиква и прошуто 4

Налива се малко от бульона. Когато течността се абсорбира, отново се налива. Така докато оризът омекне. Розмаринът се отстранява. Овкусява се със сол и черен пипер и още малко бульон се налива.


5
Ризото с тиква и прошуто 5

Малко преди да е готов, се добавя намачканата тиква, индийско орехче и прошутото, нарязано на тънки ленти.


6
Ризото с тиква и прошуто 6

Когато ризотото е готово, съдът се сваля от котлона и се слага останалото масло, настъргания пармезан и се поръсва с наситнен магданоз.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

08.04.2020
Страхотно ризото! Нямам думи колко ни се услади. Ще пробвам следващия път с кафяв ориз.
1.
Изпрати
лично съобщение

27.02.2014
Великолепно ризото, но мисля, че трябва да се спазва стрикно рецептата, за да се получи този специфичен вкус, и да са качествени ппродуктите. Горещо препоръчвам.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


108 ДУШИ ОНЛАЙН
lillyj се регистрира в сайта.
lili8 се регистрира в сайта.
Nikolm513 се регистрира в сайта.
Изабел коментира рецептата Гъби с печени чушки и лук
Tedity се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: