Ризото с тиква

Гост: Явор Захариев, заместник-председател на Асоциацията на българските готвачи
Източник: Бон Апети
Дата: 30.01.2009
Ризото с тиква
 
Необходими продукти:
150 г ориз
100 г краве масло
100 г тиква
50-80 мл бяло вино "Шардоне"
1/2 глава лук
2-3 с. л. зехтин
1/2 ч. л. захар
пармезан за поръсване
черен пипер и сол на вкус
стрък мащерка за украса


Начин на приготвяне:
1
Ризото с тиква
Тиквата се нарязва на средни по големина кубчета и се слага в дълбок тиган с 1 ч. ч. гореща вода.
2
Ризото с тиква 2
Поръсва се със захар и се задушава под капак.
3
Ризото с тиква 3
Лукът се нарязва наситно и се запържва със зехтин в отделен тиган.
4
Ризото с тиква 4
Разбърква се и се прибавя 1/4 от маслото.
5
Ризото с тиква 5
Сипва се бялото вино и се изчаква да се изпари, като се разбърква с бланширания ориз.
6
Ризото с тиква 6
Добавя се задушената тиквата заедно с водата.
7
Ризото с тиква 7
Подправя се със сол и черен пипер и ястието се оставя да къкри 20-25 минути на умерен огън, като периодично се долива вода.
8
Ризото с тиква 8
Накрая се слага студеното краве масло и се разбърква хубаво.
9
Ризото с тиква 9
Ризотото се сервира в дълбока чиния, като преди поднасяне се покрива с ленти настъргано сирене "Пармезан" и се декорира със стрък мащерка.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: