Самоковски зелник

Дата: 28.01.2004
Източник: Бон Апети
Самоковски зелник
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
150 г сирене
5–6 стръка праз (1,5 кг)
250 г олио
250 г краве масло
500 мл кисело мляко
5 яйца
300–400 г сирене
1/2 ч. л. сол
1/2 кубче мая
1 с. л. оцет
2–3 с. л. мас за намазване
3–4 с. л. олио
2 яйца
 

Начин на приготвяне:
1
Самоковски зелникТестото се приготвя по традиционния начин, като към пресятото брашно се прибавя солта, разбърква се и се прави кладенче. Наливат се разтворената в малко вода мая, оцетът и олиото. Замесва се тесто, покрива се с кърпа и се оставя да почине 1/2 час.
2
Самоковски зелник 2Ситно накълцаният праз за плънката се задушава в 3–4 с. л. олио. Маслото се разтопява, прибавя се останалото количество олио и се разбърква, за да се смесят.
3
Самоковски зелник 3Към запържения праз се прибавят 4–5 с. л. от сместа олио и масло. Добавят се разбитите яйца, натрошеното сирене и половината от киселото мляко и се разбърква.
4
Самоковски зелник 4Плънката за рулата се приготвя, като към разбитите яйца се слага натрошеното сирене и хубаво се разбърква.
5
Самоковски зелник 5Втасалото тесто се разделя на 9 равни части. Всяка от тях се разточва в кръгла форма с големината на чаена чинийка. Осем от топчетата се мажат със свинска мас и се налагат 2 по 2.
6
Самоковски зелник 6Три от получените четири двойки малки питки отново се разточват на много тънка кора. Всяка от тях се поръсва обилно с маслената смес, останалото количество сирене и яйца и се завиват на руло. Четвъртата от двойките кори се разточва в кръгла форма, по-голяма от тавата за печене. Поставя се върху тавата така, че краищата й да висят навън поне 4 пръста, и се поръсва обилно с маслената смес.
7
Самоковски зелник 7В центъра й се изсипва запръжката от праз, така че до ръба на тавата да останат 3–4 пръста разстояние.
8
Самоковски зелник 8Последната топка тесто се разточва с големината на поставената в средата плънка. С нея се покрива плънката, прищипва се, за да не изтече, и се поръсва обилно с маслената смес. Разстоянието до ръба на тавата се запълва с навитите преди това рула.
9
Самоковски зелник 9С кората, която излиза извън тавата, се покриват рулата, поръсва се с маслената смес и се намазва с киселото мляко. Пече се във фурна първоначално при температура 200 градуса до зачервяване, след това се намаля на 150 градуса и се допича до получаването на златиста коричка.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


279 ДУШИ ОНЛАЙН
Анна публикува рецептата Фъч
Ket публикува рецептата Супа от червена леща с чесън
Пламенова коментира рецептата Супа от киселец
Дарко публикува рецептата Пиле фрикасе
Дарко публикува рецептата Виенско тесто
Дарко публикува рецептата Домашно маслено тесто
Дарко публикува рецептата Домашна паста
Zornica Atanasova коментира рецептата Супа с нахут и чоризо
Silva Semova се регистрира в сайта.
Дарко публикува рецептата Тирамису
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта