Шкембе по полски

Почитателите на шкембето могат да обогатят колекцията си от рецепти
Източник: Бон Апети
Дата: 25.11.2011
Шкембе по полски
 
Необходими продукти:
500 г телешко шкембе
1 глава лук
1 стрък праз
1 морков
600 мл телешки бульон
30 г брашно
50 г краве масло
2 дафинови листа
1/4 ч. л. смлян джинджифил
1/4 ч. л. индийско орехче
1/4 ч. л. суха майорана
1/4 ч. л. карамфил на прах
2 с. л. магданоз
1 щипка лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус

за гарнитура:
600 г картофи
1 с. л. краве масло
2 с. л. зехтин
2 щипки самардала
сол и пипер меланж на вкус

за чесновия сос:
1 глава чесън
40 г краве масло
100 мл бял балсамов оцет
сокът от 1 лимон
3–4 с. л. заквасена сметана


Начин на приготвяне:
1
Шкембе по полски

Шкембето се измива, слага се в гореща вода и се вари 5 минути, след което се вади, отцежда се и се изплаква.


2
Шкембе по полски 2

Водата се изхвърля, тенджерата се измива и се налива нова вода. Шкембето се слага да се вари с дафиновия лист и сол за 4 часа, докато омекне.


3
Шкембе по полски 3

Отново се отцежда и се изплаква. Нарязва се на кубчета.


4
Шкембе по полски 4

Морковите и празът се нарязват на кръгчета, а лукът наситно. Задушават се в маслото и когато омекнат, се добавят подправките и брашното.


5
Шкембе по полски 5

Когато и то се позапържи, се налива горещият бульон и се оставя всичко да се вари около 20 минути.


6
Шкембе по полски 6

Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Шкембето се слага в огнеупорен съд и се полива със соса от зеленчуци. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.


7
Шкембе по полски 7

Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Овкусяват се със самардалата, сол и пипер меланж и се разбъркват.


8
Шкембе по полски 8

Разпределят се в три парчета намазнена пергаментова хартия и се завиват като пакетчета. Поставят се в тава и се слагат във фурната при шкембето. Пекат се 45 минути.


9
Шкембе по полски 9

Чесънът се наситнява и се запържва в маслото на слаб огън, докато стане златист. Налива се оцета и се оставя да се редуцира за кратко.


10
Шкембе по полски 10

След това се пасира и се смесва със заквасената сметана и лимоновия сок и се посолява.


11
Шкембе по полски 11

Шкембето се поднася гарнирано с картофите и соса и се поръсва с магданоз и лют пипер.

 


 


Съвети:

Шкембето може да се свари в тенджера под налягане, за да стане по-бързо.

Можете да ползвате и готово, нарязано и замразено шкембе, но ястието няма да има същия наситен вкус.



Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: