Шоколадов чийзкейк с кафе

Тук удоволствието е пъно - хрупкав блат и два вида керм, единият с кафе, другият с шоколад
Източник: Бон Апети
Дата: 17.11.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за основата:
200 г шоколадови бисквити
60 г краве масло
50 г печени лешници

за крема:
500 г сирене „Маскарпоне“
200 г крем сирене
3 яйца
3 с. л. царевично нишесте
1 ч. ч. захар
2 ч. л. инстантно кафе
30 мл ликьор „Кафе”
150 г черен шоколад
1 ванилия
кората от 1 лимон

за украса:
100 г бял шоколад



Начин на приготвяне:
1
Шоколадов чийзкейк с кафе

Бисквитите се начупват, не много наситно, маслото се разтопява, а лешниците се нарязват.

 


2
Шоколадов чийзкейк с кафе 2

Всичко се смесва и се слага във форма за торта с диаметър 26 см с махащо се дъно, постлано с пергаментова хартия. Притиска се хубаво. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 10 минути, след това се изважда и се охлажда.

 

 


3
Шоколадов чийзкейк с кафе 3

Крем сиренето и маскарпонето се разбиват със захарта с миксер, като не трябва да се прекалява, защото става течно – кремът трябва да е въздушен. Прибавят се яйцата, разбива се внимателно, отново с миксер.

 

 


4
Шоколадов чийзкейк с кафе 4

Кремът се ароматизира с настъргана лимоновата кора и ванилията. Сместа се разделя на две равни части. Едната се смесва с разтопения на водна баня шоколад.

 


5
Шоколадов чийзкейк с кафе 5

Към другата се прибавя инстантно кафе, разтворено в 2 с. л. гореща вода и кафе ликьорът. И двете смеси се уплътняват с по 1,5 с. л. царевично нишесте.

 


6
Шоколадов чийзкейк с кафе 6

Върху готовия блат се слага сместа с кафе, отгоре се разпределя тази с шоколад.

 


7
Шоколадов чийзкейк с кафе 7

Формата се поставя в тава, налива се вода и се пече на водна баня в загрята на 170 градуса фурна, за около 1 час. След това се охлажда и се слага в хладилник поне за 2–3 часа.

 

 


8
Шоколадов чийзкейк с кафе 8

После внимателно с нож се отделя от стените на формата и се изважда.

 


9
Шоколадов чийзкейк с кафе 9

Декорира се с големи люспи бял шоколад, които се оформят с нож, а дтуга част се нарязва на едри парчета. Така хем леко хрупа при отхапване, хем усещате топящ се шоколад от люспите.


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

04.03.2022
Здравейте, Еклер! Съветваме ви, с каквато и форма да работите, винаги да слагате един или два листа алуминиево фолио. Поздрави от нас!
5.
Изпрати
лично съобщение

02.03.2022
Този чийзкейк изглежда страхотно, но се опасявам, че водата може да влезе във формата при печенето. Може ли някой да препоръча хубава форма с механизъм, която не пропуска?
4.
Изпрати
лично съобщение

10.06.2019
Много вкусен
3.
Изпрати
лично съобщение

07.09.2013
Изглежда невероятно. Непременно тези дни ще пробвам рецептата.
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
аз сложих пшеничено нишесте и няколко капки есенция ром, получи са страхотно на вкус. За украса освен белият шоколад добавих и замразени горски плодове.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: