Шоколадова "Коледна звезда"

ТИТЛА: Чирак
Дата: 13.11.2009
Шоколадова
 
Необходими продукти:
5 яйца
150 г (3/4 ч. ч.) захар
175 г смлени бадеми (лешници или орехи)
50 г (1/2 ч. ч.) какао
1 с. л. разтворимо кафе
25 г (1 с. л.) нишесте
100 г конфитюр от ягоди
40 мл ром
300 мл сметана
100 г захар
150 г натурален шоколад (начупен на малки парченца)
4 с. л. ром
1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
3 с. л. какао
захарни перли


Начин на приготвяне:
1
Блатът се приготвя, като белтъците се отделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват с половината от захарта и 3 с. л. вод0а на крем. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Белтъците се разбъркват с жълтъците. Смесват се ядките, нишестето, какаото и кафето и се прибавят внимателно към яйчната смес. Всичко се изсипва в кръгла форма за печене с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене. Блатът се пече около 40 мин. на 160 градуса. Изважда се от формата и се оставя да се охлади добре.
2
Блатът се разрязва хоризонтално на три пласта. Смесват се ромът и конфитюрът и с получения пълнеж се намазват пластовете и се слепват. Изрязва се кръг от хартия с диаметъра на тортата. Кръгът хартия се сгъва на 4 по показаната схема. Отрязва се малък триъгълник в края, шаблонът се разгъва и по него се отрязват 8 малки триъгълника от краищата на тортата, така че да се получи осмоъгълна звезда.
3
Сметаната се слага да заври. След като поври 2-3 минути, се прибавят шоколадът и портокаловата кора. Разбърква се докато шоколадовите парченца се разтопят напълно. Прибавя се ромът. Сместа се прецежда, охлажда се и се поставя в хладилника за най-малко 2 часа, най-добре за цяла нощ. След това шоколадовата смес се разбива на пухкав крем.
4
Намазват се страните и повърхността на звездата с тънък слой крем. Отгоре се шприцова на линии, поръсва се с какао и се украсява със захарни перли или счукани разноцветни бонбони.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: