Шоколадова торта „Дипломат“

С вкус и аромат на кафе
Източник: Бон Апети
Дата: 30.01.2015

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
180 г краве масло (на стайна температура)
250 г брашно
150 г захар
50 мл прясно мляко
3 яйца
1/2 ч. л. бакпулвер
1 пакетче бурбонска ванилова захар

за крема:
300 г черен шоколад
4 жълтъка
300 мл животинска сметана
50 мл кафе еспресо
120 г захар
20 мл крем ликьор

за сиропиране:
120 мл еспресо
1 с. л. захар
30 мл крем ликьор

за гарниране:
150 мл животинска сметана
1 с. л. еспресо
какао за поръсване

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Шоколадова торта „Дипломат“
Маслото и захарта за блата се разбиват много добре.
2
Шоколадова торта „Дипломат“ 2
Прибавят се яйцата, млякото, бакпулверът, бурбонската ванилова захар и брашното, и се разбърква.
3
Шоколадова торта „Дипломат“ 3
Сместа се разпределя в две тави с незалепващо покритие (всяка с размери 38 х 28 см) и се заравнява.
4
Шоколадова торта „Дипломат“ 4
Блатовете се пекат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 10 минути, след което се оставят, да се охладят.
5
Шоколадова торта „Дипломат“ 5
Кафето за сиропиране се смесва с ликьора и захарта, и се разбърква, докато захарта се разтвори.
6
Шоколадова торта „Дипломат“ 6
Жълтъците за крема се смесват с ликьора, еспресото и захарта и се готвят на водна баня, като се разбъркват, докато се сгъстят – около 20 минути.
7
Шоколадова торта „Дипломат“ 7
Прибавя се шоколадът и се разбърква добре, за да се разтвори.
8
Шоколадова торта „Дипломат“ 8
Сметаната се разбива, добавя се към шоколадовата смес и отново се разбърква.
9
Шоколадова торта „Дипломат“ 9
От двата блата се изрязват два кръга с големината на форма за торта с диаметър 24 см.
10
Шоколадова торта „Дипломат“ 10
От изрезките се режат парчета, с които да се покрият стените на формата. Единият кръг се поставя на дъното на формата и се напоява със сиропа. Отстрани плътно се подреждат парчетата блат и също се напояват със сироп.
11
Шоколадова торта „Дипломат“ 11
Сипва се кремът и се заравнява. Блатовете по стените, които стърчат над крема, се изрязват.
12
Шоколадова торта „Дипломат“ 12
Слага се вторият блат и също се сиропира.
13
Шоколадова торта „Дипломат“ 13
Тортата се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник за 6 часа, за да стегне добре.

14
Шоколадова торта „Дипломат“ 14
След това се освобождава от формата.
15
Шоколадова торта „Дипломат“ 15
Поръсва се с какаото.
16
Шоколадова торта „Дипломат“ 16
Накрая се декорира с разбитата сметана, смесена с еспресото.
Подобни рецепти:
Коментари (15)
15.
Изпрати
лично съобщение

05.09.2015
Да, Сара.
14.
Изпрати
лично съобщение

01.09.2015
За крем ликьора може ли да се използва Бейлис?
13.
Изпрати
лично съобщение

06.03.2015
Страхотна торта! Много вкусна стана и много се хареса от всички.
12.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2015
Изглежда страхотно, обаче ми и сложно :)
11.
Изпрати
лично съобщение

26.02.2015
Светлана, не ти препоръчваме да рискуваш, като използваш такава сметана. Добре е сметаната да е с над 30% масленост.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



110 ДУШИ ОНЛАЙН
Павлета Андреева се регистрира в сайта.
Дзопино коментира рецептата Пъстърва със сос „Виерж“
Каля сготви Тортия
Каля коментира рецептата Тортия
Каля коментира рецептата Рататуй
Gery Kostadinova се регистрира в сайта.
Emilia Nedelcheva се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: