Шоколадова торта с крем от тиква

Неустоимо изкусителна
Източник: Бон Апети
Дата: 11.11.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
600 г тиква „Кестенка“
180 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
120 г кокосова захар
4 яйца
150 г кисело мляко
1/2 ч. л. сода
200 г брашно (+ за поръсване)
50 г какао
1 ч. л. канела
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол

за крема:
700 г тиква „Кестенка“
500 г заквасена сметана
1 пакетче бурбонска ванилова захар (10 г)
100 г кокосова захар
50 г кокосови стърготини

за глазурата:
70 г черен шоколад
30 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Шоколадова торта с крем от тиква
Тиквата за блата и крема се обелва, почиства се и се реже на парчета. Слага се в отделни тави и се пече в загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор), докато омекне – около 30 минути.
2
Шоколадова торта с крем от тиква 2
Тиквата за блата се намачква добре с преса за картофи.
3
Шоколадова торта с крем от тиква 3
Маслото и захарта се разбиват с миксер. Към тях при постоянно разбиване, едно по едно, се прибавят яйцата.

4
Шоколадова торта с крем от тиква 4
Сипва се киселото мляко, в което е разтворена содата.
5
Шоколадова торта с крем от тиква 5
Прибавят се и предварително смесените сухи съставки – брашно, какао, канела, бакпулвер и сол. Разбърква се. Слага се пюрето от тиква и отново се разбърква.
6
Шоколадова торта с крем от тиква 6
Тестото се разпределя в две намазани с масло и поръсени с брашно форми за торта (с диаметър 26 см) с подвижно дъно.
7
Шоколадова торта с крем от тиква 7
Блатовете се пекат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 25 минути. Оставят се да се охладят и се заравняват.
8
Шоколадова торта с крем от тиква 8
Изпечената тиква за крема се пасира.
9
Шоколадова торта с крем от тиква 9
Сметаната се смесва със захарта, ваниловата захар и тиквеното пюре, и се разбърква. Прибавят се и кокосовите стърготини.
10
Шоколадова торта с крем от тиква 10
Тортата се подрежда във форма, като се редуват блат, крем, блат, крем.
11
Шоколадова торта с крем от тиква 11
Заглажда се и се оставя в хладилник за 4 часа, за да стегне.
12
Шоколадова торта с крем от тиква 12
Шоколадът за глазурата се разтопява в микровълнова фурна или на водна баня, след това се оставя да се охлади. Смесва се с маслото и се бърка, докато стане с консистенция на гъст мед.
13
Шоколадова торта с крем от тиква 13
Тортата се украсява с глазурата и се оставя да се охлади.
Подобни рецепти:
Коментари (14)
14.
Изпрати
лично съобщение

29.01.2021
Много приятна торта!
13.
Изпрати
лично съобщение

25.12.2020
Блатовете наистина стоят много влажни независещо от изпичането, много наподобяват тези на морковената торта. Кремът стана по течен, затова добавих желатин.
12.
Изпрати
лично съобщение

12.11.2020
доставка на яйца https://www.supermag.bg/food_products/mlechni-produkti/iaica
11.
Изпрати
лично съобщение

26.12.2016
Здравейте! Направих я миналата година,но чак сега се престраших да я публикувам.Поздравленията са изцяло за Вас! Комплименти! Който я опита не можа да отгатне, каква е основната съставка! Много е нежна и вкусна.
10.
Изпрати
лично съобщение

27.04.2016
въобще не стана като на рецептата, Блатовете ми с=останаха сурови хем ги пекох два пъти по-дълго време
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: