Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо)

Дата: 14.02.2017
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за шоколадовия сладолед:
250 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
200 г черен шоколад (75%)
140 г захар
за лешниковия сладолед:
250 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
160 г захар
80 г лешников тахан
10 г бурбонска ванилова захар
2 жълтъка
за шоколадовия сос:
180 мл животинска сметана
80 г захар
60 г черен шоколад
30 г какао
за гарниране:
60 г печени лешници
50 г захар
какао за поръсване
 

Начин на приготвяне:
1
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо)Шоколадовият сладолед се приготвя, като в касерола се кипват сметаната, млякото и захарта. Когато захарта се разтвори, се добавя наситненият шоколад. Вари се 5 минути на слаб огън, докато шоколадът се разтвори.
2
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 2Сместа се прецежда, охлажда се и се слага в машина за сладолед.
3
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 3Бърка се, докато се образува гъст, студен крем. След това се прехвърля в друг съд. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя за около 2 часа във фризер, за да стегне добре.
4
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 4Лешниковият сладолед се приготвя, като млякото се смесва със сметаната, ваниловата захар и захарта.
5
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 5Малка част се заделя в купа и се разбива с жълтъците.
6
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 6Останалата част се кипва. Когато захарта се разтвори, се добавя лешниковият тахан.
7
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 7Разбитите жълтъци се темперират и също се сипват в сместа, разбърква се и се оставя на слаб огън още 5 минути, след което се прецежда.
8
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 8Охлажда се.
9
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 9Охладената лешникова смес се прехвърля в машина за сладолед и се бърка, докато се получи гъст крем. Кремът се изсипва в друг съд и се оставя във фризер за около 2 часа.

10
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 10Захарта се карамелизира, когато стане с кехлибарен цвят се добавят лешниците и се рабърква, за да се покрият с карамела.
11
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 11Прехвърлят се върху силиконов килим и се охлаждат.
12
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 12Сметаната за шоколадовия сос се кипва със захарта и какаото. Сместа се дърпа от огъня и се разбърква добре с наситнения шоколад. Охлажда се.
13
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 13Двата вида сладолед се разпределят в дупките на силиконови форми (полусфера) и се охлаждат във фризер.
14
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 14След това върху всяка полусфера от лешников сладолед се слага по един лешник, като се натиска навътре.
15
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 15Шоколадовите полусфери се мажат с шоколадовия сос и се прилепват към лешниковите. Прибират се във фризер да стегнат.
16
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 16Сладоледените бонбони се изваждат от формата, овалват се в какао и се гарнират с останалия шоколадов сос.
17
Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо) 17Съвет:
Ако нямате силиконови форми: Във форми за брюле се слагат по едно парче пергаментова хартия (може и да е кръг), така че да стърчи с по 5 см от всички страни. Шоколадовият сладолед се разпределя във формите (като се пълнят до половината), прави се лека вдлъбнатина, в която се слагат няколко лешника, добавя се и част от шоколадовия сос. Покриват се с лешников сладолед, като се притиска хубаво. Със стърчащата хартия се завиват добре, като им се придава кръгла форма и се прибират във фризер, за да стегнат добре. Преди поднасяне, хартията се отделя, а сладоледът се овалва в какаото.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Богомил се регистрира в сайта.
Penguin сготви Леща
Halid Ganchov се регистрира в сайта.
Penguin се регистрира в сайта.
pipilota79 се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта