Сладоледена торта с карамел

Ледена наслада
Източник: Бон Апети
Дата: 31.07.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за основата:
200 г шоколадови бисквити
80 г краве масло
1/2 ч. л. канела

за трохите:
125 г краве масло
100 г брашно
80 г кафява захар „Мусковадо“
80 г черен шоколад
80 г кокосови стърготини
80 г овесени ядки
50 г сурови орехи

за крема:
500 г крем сирене
50 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
400 мл животинска сметана
30 мл бренди
1 консерва подсладено кондензирано мляко

за соса:
300 мл животинска сметана
250 г захар
100 г краве масло
1 щипка сол



Начин на приготвяне:
1
Сладоледена торта с карамел
Бисквитите за основата се натрошават и се разбъркват с разтопеното масло и канелата. Изсипват се във форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Притискат се и се заравняват.
2
Сладоледена торта с карамел 2
Пече се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Готовата основа се оставя да се охлади.
3
Сладоледена торта с карамел 3
От кафявата захар, овесените ядки, кокосовите стърготини, накълцаните орехи, брашното и разтопено масло се правят трохи. Изсипват се в плитка тава и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, докато станат златисти, като се разбъркват периодично.
4
Сладоледена торта с карамел 4
Оставят се, да се охладят и се разбъркват с накълцания шоколад.

5
Сладоледена торта с карамел 5
Захарта за соса се карамелизира в касерола. Налива се сметаната и сосът се вари, докато карамелът се разтвори.
6
Сладоледена торта с карамел 6
Съдът се отстранява от котлона, добавят се маслото и солта. Разбърква се, докато се маслото се разтопи. Сосът се оставя да се охлади.
7
Сладоледена торта с карамел 7
Крем сиренето, кондензираното мляко, брендито и ваниловата захар за крема се разбъркват.
8
Сладоледена торта с карамел 8
Сметаната се разбива с пудрата захар. Кремът се разбърква със сметаната.

9
Сладоледена торта с карамел 9
Върху охладената основа се разпределя част от крема, отгоре се поръсват трохи, полива се с част от карамеления сос.
10
Сладоледена торта с карамел 10
Следват крем, трохи и карамелен сос и така, докато свършат продуктите. Завършва се с трохи, но без карамелен сос. Останалият карамелен сос се заделя за поднасяне.
11
Сладоледена торта с карамел 11
Тортата се покрива с фолио и се прибира във фризер да замръзне. Малко преди поднасяне се изважда и се залива със заделения карамелен сос.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

14.08.2020
Тортата е много вкусна, но се получава прекалено сладка, което притъпява другите вкусове в нея. Според мен пудрата захар в крема може да се пропусне, а захарта в трохите може да се намали наполовина.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: