Смокинова торта "Звездев 2"

Гост: Христо Груев
Източник: Бон Апети
Дата: 12.09.2008
Смокинова торта
 
Необходими продукти:
6 яйца
100 г криспи
300 мл сладкарска сметана
50 мл коняк
100 г захар
50 г криспи
оцет
250 мл сладкарска сметана за декорация
200 г желе от кайсии
100 г сметана
100 г натурален шоколад
100 г бял шоколад
200 г пудра захар
160 г царевично нишесте
100 г орехи
1 бакпулвер
1 ванилия
1 с. л. какао
олио за намазване
500 г смокини
1 бурканче сладко от зелени орехчета


Начин на приготвяне:
1
Смокинова торта
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват, като постепенно се добавя пудрата захар. Прехвърлят се в нов съд и се смесват с жълтъците, ванилията и нишестето. Малка част от сместа се поставя в пош, с помощта на който върху намазнена тава за печене се правят черти от нея с разстояние между тях.
2
Смокинова торта
Разстоянието между чертите се запълва отново с помощта на поша със смес от какаото и още малко яйчен крем. Така приготвената яка на тортата се запича във фурна на 200 градуса.
3
Смокинова торта
Орехите се смилат в блендер и се разбъркват с яйчения крем и остатъка от какаовата смес. Прибавя се бакпулверът и се бърка задължително в една посока.
4
Смокинова торта
Полученото тесто се изсипва върху намазнена тава за печене и се разнася под ъгъл. Платката се запича за 15 минути във фурна на 200 градуса.
5
Смокинова торта
Захарта се карамелизира с няколко капки оцет и част от нея се разпределя по дъното на формички. Формичките се завъртат, за да се стече карамелът равномерно, и се поръсват с криспи. Останалата част от карамела се разбърква с малко вряла вода и коняк, за да се получи сироп.
6
Смокинова торта
Двата вида сметана за кремовете се разбиват заедно, след което се разделят на две части. Първата част се разбърква с разтопен бял шоколад, а втората – с разтопен натурален шоколад.
7
Смокинова торта
Изпечените яки за тортата се нарязват и се нареждат по краищата на кръгла форма за сладкарски изделия (ринг), а блатът се изрязва според дъното на формата, където се поставя и се напръсква със сироп и сладко от орехи.
8
Смокинова торта
Прави се слой от бял крем и върху него се подреждат смокините с изрязаната част надолу. Отгоре се нанася кафяв крем, който се покрива отново с бял.
9
Смокинова торта
Процедурата се повтаря до запълване на съда. Повърхността се заравнява и тортата се поставя в хладилник. Стегналата торта се намазва отстрани с желе от смокини.
10
Смокинова торта
Залива със сок от сладкото от зелени орехчета и се украсява със сметана, парченца смокини и карамелови отливки с криспи. Поръсва се с криспи.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Sevim Osman се регистрира в сайта.
Zlatka Vasileva се регистрира в сайта.
Vili Todorova се регистрира в сайта.
sunshine4eto коментира рецептата Мъфини с маслини и сирене
Еклер коментира рецептата Уелски кехлибарен пудинг
Mandarina Brauswetter коментира рецептата „Щи“ с кисело зеле
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: