Супа от леща с пилешки бульон

Дата: 01.10.2017
ТИТЛА: Чирак
Супа от леща с пилешки бульонСупа от леща с пилешки бульон
 
Необходими продукти:
250 г леща
1 глава лук
10 скилидки чесън
1 морков
1 стрък селъри (или 1/2 малка глава целина)
1/2 червена чушка
1 л пилешки бульон (или 1 кубче)
2 с. л. олио
1 домат
1 с. л. оцет
1 1/2 ч. л. морска сол
2 ч. л. чубрица
1 ч. л. сладък червен пипер
 

Начин на приготвяне:
1
Лещата се измива и се подсушава върху кухненска хартия. Запича се в тиган, загрят на слаб огън, като се бърка, докато започне да ухае приятно – около 5 минути. След това тиганът се дърпа от котлона и се оставя настрана.
2
Лукът, морковът и 3 скилидки чесън се наситняват. Слагат се в тенджера и леко се запържват в загрятото олио, докато лукът стане златист на цвят. Наливат се 100 мл вода и зеленчуците се задушават за 3-4 минути.
3
Добавят се 750 мл бульон, лещата, нарязаните на ситно чушка, целина и 4 скилидки чесън (необелени и само леко смачкани с нож), сладкият червен пипер и 1 ч. л. чубрица. След като заври, се оставя на среден до слаб огън и се вари, докато лещата омекне (около 20 минути). По средата на варенето се добавя настърганият домат.
4
Към омекналата леща се добавят още 250 мл бульон, за да стане по-рядка и се оставя да заври.
5
В хаванче се смилат 1 ч. л. чубрица, морската сол, оцетът и 3 скилидки чесън, докато станат на паста. С лъжица се добавя от сместа към почти готовата леща, като се опитва на вкус (аз обикновено слагам цялото количество смес). Оставя се да ври още 2-3 минути.


6
Сервира се в купички, като се декорира с листенца пресен магданоз и по желание – с бучка сирене.


Съвет:
Запичането на лещата е по желание и съкращава времето за варенето й. Аз използвам готови костни бульони, варени 24 часа и пастьоризирани в буркан. Предлагат се в малките фермерски птицеферми и мога да кажа, че това е тайната съставка.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

18.10.2017
Стана страхотна, въпреки че я правих за първи път!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


198 ДУШИ ОНЛАЙН
Дияна Албелтажи-Чакърова се регистрира в сайта.
Plamena Nikolova коментира рецептата Гнезда от кайма с яйце
Elizabeth Georgieva се регистрира в сайта.
Роса Тодорова се регистрира в сайта.
Натали коментира рецептата Морковена торта
Бон Апети коментира рецептата Свински врат в сол
Бон Апети коментира рецептата Еклерова торта
Бон Апети коментира рецептата Барфи
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта