Моркови по корейски

Вкусна гарнитура или мезе
Източник: Звездица
ТИТЛА: Готвач
Дата: 02.10.2017
Моркови по корейски
 
Необходими продукти:
1,3 кг моркови
7 големи скилидки чесън
130 мл олио
4 пъпки карамфил
1/3 ч. л. смлян кориандър
3 средно големи дафинови листа
1 ч. л. сол (с връх)
1 с. л. захар (с връх)
5 с. л. оцет (6%)
2/3 ч. л. червен пипер
1 ч. л. смлян черен пипер


Начин на приготвяне:
1
Морковите се почистват, измиват се и се режат на дълги тънки ивици, с помощта на белачка със зъбци.
2
Скилидките чесън се почистват и се намачкват с преса за чесън. (Количеството чесън може да бъде на вкус, но колкото повече, толкова по-добре.)
3
В купичка се смесват олиото и оцета и се добавят всички подправки - черният и червеният пипер, пъпките карамфил, смленият кориандър, дафиновите листа, солта, захарта и смленият чесън. Сместа се разбърква добре.
4
Морковите се прехвърлят в емайлирана тенджера. Заливат се със сместа със подправките и всичко се разбърква продължително време, за да може подправките да полепнат по морковените пръчици. Накрая се натискат добре с лъжица.
5
Прави се „преса“ на морковите. В тенджерата се слага една чиния, с диаметър малко по-малък от този на тенджерата. Върху чинията се слага тежест. (Аз използвах буркан от туршия, пълен с вода (1,7 л)). Така пресованите моркови, ако са пресни, започват да пускат соковете си и се образува нещо като ароматна саламура. Ако морковите са по-стари, не е беда – те също се мариноват, но без много течност около тях.
6
След тази процедура трябва да се изчака най-малко едно денонощие, а най-добре е да са три. Морковите трябва да се съхраняват на хладно (може в хладилника, а може и на балкона, при сегашните ниски температури.)
7
Готовите моркови по корейски се прехвърлят в стъклен буркан, съхраняват се в хладилник и се използват като гарнитура или мезе.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: