Супа от миди „Били Би“

За нея казват, че е една от класиките на френската кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 24.08.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг черни миди с черупка
2 глави шалот
2 малки глави лук
4 скилидки чесън
1 ч. ч. бяло вино
2 с. л. краве масло
2 стръка магданоз
1 дафинов лист
2–3 стръка мащерка
500 мл животинска сметана
1 жълтък
1 щипка лют пипер
сол и черен пипер на вкус
4 листенца магданоз за украса


Начин на приготвяне:
1
Супа от миди „Били Би“

Мидите се почистват и се измиват под течаща студена вода. Слагат се в тенджера и се прибавят нарязаният на ситно шалот, лукът – нарязан на едро и наситненият чесън. Налива се виното и се пускат подправките – целите стръкове мащерката и магданоз, дафиновият лист, лютият пипер. Кипва се и се готви, докато мидите се отворят.  
 
 

2
Супа от миди „Били Би“ 2

После мидите се изваждат и ядките се отделят, а бульонът се прецежда (зеленчуците и подправките вече не са нужни, изхвърлят се).

 


3
Супа от миди „Били Би“ 3

Прецеденият бульон се кипва. Добавя се сметаната и пак се кипва.

 


4
Супа от миди „Били Би“ 4

Овкусява се със сол и черен пипер и се слага маслото, за плътност.

 


5
Супа от миди „Били Би“ 5

Дърпа се от котлона и се добавя разбитият жълтък, постепенно, като се темперира леко с бульона.

 


6
Супа от миди „Били Би“ 6

Бульонът се сервира с мидените ядки. Порциите се украсяват с листенца магданоз и по 2 цели мидени черупки.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

11.07.2014
Много вкусна супа, но не знам дали е заради растителната сметана,която използвах, но супичката ми се пресече, нещо не съм направила както трябва, но пък вкуса... няма равен!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: