Торта „Мартин"

Източник: Мартин Стронг
ТИТЛА: Чирак
Дата: 15.02.2015
Торта „Мартин\
 
Необходими продукти:
за блата:
9 яйца
9 с. л. захар
100 г фин млечен шоколад
55 ореха
50 мл коняк (или уиски)

за плънката:
500 мл сладка натурална сметана (мин. 22% масленост)
250 мл кисела сметана
4 пакетчета ванилова захар
1 компот от ягоди
захар на вкус (за различните видове сметана)

за украсата:
1 кг пресни ягоди
100 г фин млечен шоколад (по желание)
100 г карамелизирани, печени, белени бадеми
250 мл сладка сметана за розички (по желание)
захар на вкус (за сметаната)
2 пакетчета ванилова захар


Начин на приготвяне:
1
Торта „Мартин\
Заквасената сметана се разбива с животинската сметана, прибавя се захарта и ваниловата захар и се прибира в хладилник.
2
Торта „Мартин\
Шоколадът (след като е престоял поне 30 минути във фризер) се смила в мелничка за орехи. След него се смилат и орехите - задължително в тази последователност!
3
Торта „Мартин\
Смлените орехи и смленият шоколад се смесват в купа, до получаването на еднородна смес.
4
Торта „Мартин\
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта, докато побелеят. След това се прибавят към орехите и шоколада.
5
Торта „Мартин\
Белтъците се разбиват на сняг и постепенно се прибавят към останалата смес, до получаване на еднородна смес.
6
Торта „Мартин\
Прибавя се конякът (или уискито) и се разбърква добре. Сместа се поставя в намаслена тавичка с хартия за печене на дъното и се слага в загрята на 170 градуса фурна. Пече се около 30 минути, като след 20-тата минута се проверява с клечка за зъби.
7
Торта „Мартин\
Тавичката с готовия блат се оставя на хладно, да изстине добре. С остър нож се минава по ръба на тавичката и блатът се обръща върху голяма чиния. Блатът се реже с копринен конец за да се получат два еднакви по размер и дебелина по-тънки блатове.
8
Торта „Мартин\
Горния блат внимателно се отстранява, а долният се маже обилно с половината от разбитата сметана. Върху нея се разпределят отцедените ягоди от компота.
9
Торта „Мартин\
Поставя се горният блат и отново се маже отгоре и отстрани с половината от останалата сметана.
10
Торта „Мартин\
Карамелизираните бадеми се натрошават и тортата се украсява с тях отстрани и отгоре.
11
Торта „Мартин\
Тортата се украсява с пресните ягоди и останалата сметана. По желание, между ягодите може да се сложат парченца шоколад или друга украса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: