Торта „Захер“

...с чаша виенско кафе
Източник: Бон Апети
Дата: 14.10.2011
Торта „Захер“
 
Необходими продукти:
150 г горчив шоколад (74% какаова маса)
6 яйца (М големина, оставени на стайна температура)
150 г краве масло
100 г пудра захар
1 ванилова захар
125 г захар
125 г брашно
200 г конфитюр от кайсии
1 щипка сол

за шоколадовата глазура:
200 г тъмен кувертюр (натурален шоколад с 58% съдържание
200 г захар
мазнина за тавата


Начин на приготвяне:
1
Торта „Захер“

Шоколадът се начупва на парчета и се разтопява на водна баня.

 


2
Торта „Захер“ 2

Прибавят се жълтъците – един по един, като се бърка непрекъснато. След това съдът се сваля от огъня.


3
Торта „Захер“ 3

Маслото, размекнато на стайна температура, пудрата захар и ванилията се разбиват с миксер, докато се получи светъл крем.


4
Торта „Захер“ 4

Към него се прибавя разтопеният шоколад и се бърка с шпатула.


5
Торта „Захер“ 5

Белтъците и щипка сол се разбиват на сняг с миксер и към тях постепенно се добавя захарта. Белтъците се прибавят внимателно, лъжица по лъжица, към шоколадовия крем, като се бърка в една посока със силиконова или дървена лъжица, за да не спадне сместа.


6
Торта „Захер“ 6

Брашното се пресява и също се добавя, като се разбърква леко, за да не се получат бучки.


7
Торта „Захер“ 7

Тестото се изсипва във форма за торта с диаметър 26 см, на дъното на която е сложена хартия за печене, а стените са намазани с масло. Блатът се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна с вентилатор за около 40 минути. Проверява се с клечка дали е готов.


8
Торта „Захер“ 8

Изважда се от фурната и се оставя да изстине. После формата се отстранява и блатът се реже се на две половини с нож за хляб (при рязането се върти блата, а не ножа).


9
Торта „Захер“ 9

Конфитюра се затопля и се претрива през цедка (не трябва да остават парченца плод).


10
Торта „Захер“ 10

Едната половина от блата се намазва с конфитюр, слага се другата половина и с останалия конфитюр се намазва цялата торта. Оставя се да изсъхне за половин час.


11
Торта „Захер“ 11

Кувертюрът се нарязва на големи парчета. Прави се сироп от 125 мл вода и захарта за глазурата, като се слагат на котлона да кипнат, до разтопяването на захарта. После се оставя да се охлади.


12
Торта „Захер“ 12

Шоколадът и сиропа се смесват и се бъркат, докато се получи гладка смес. Тортата се залива с глазурата докато е още топла и се оставя на студено за една нощ, за да се втвърди глазурата.


 


Съвет: Ако искате тортата  вида  наподобява оригинала, трябва да й сложите печат. 125 г кувертюр се натрошава и 2/3 от него се разтопяват на водна баня с 1с. л. олио. Добавя се и другата 1/3, разбърква се и се сваля от огъня. Шоколадът се сипва в пош и се изписват 12 S върху хартия за печене. Оставят се да изсъхнат и с тях се украсява тортата.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Йорданка Стоянова се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Битербален
Александра Герасимова се регистрира в сайта.
zenata коментира рецептата Торта с бадеми и кайсии
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: