Тутманик с кайма и кромид лук

Дата: 31.07.2014
Източник:
ТИТЛА:
Тутманик с кайма и кромид лук
 
Необходими продукти:
за тестото:
1 кг пшенично брашно
20 - 25 г / 1/2 кубче/ мая за хляб /или 1 пак. суха мая/
1 - 3 ч. ч. хладка вода
1 с. л. равна захар
1 ч. л. равна сол
70 г. /2 - 3 с. л. с връх/ майонеза
70 г /2 - 3 с. л. с връх/ кисело мляко
за плънката:
200 г /2 - 3 бр. глави/ нарязан кромид лук
300 г кайма по избор /свинска, телешка, смес, друг вид/
1/2 к. л. черен пипер смлян
1 щипка индийско орехче
1 к. л. сол
2 - 3 с. л. олио /зехтин/
за оформяне на тутманика:
1 - 2 щипки сода за хляб
1 - 2 с. л. вода
около 1 с. л. маково /сусамово/ семе

Начин на приготвяне:
1
Първо се приготвя плънката - нарязаният кромид се изсипва в сгорещено (но не врящо) олио или зехтин, поръсва се със сол, разбърква се и се оставя захлупен леко да омекне. След това се добавят каймата, черния пипер и индийското орехче и се разбърква, докато се получи еднаква смес. Добавя се още сол (на вкус) и се оставя да изстине.


2
Продуктите за тестото е желателно да са на стайна температура. В тепсия се пресява половината количество от брашното, в средата се прави с ръка вдлъбнатина (кладенче) и в нея се слага натрошената мая (изсипва се сухата мая), захарта и чаша хладка вода. Оставя се около 5 минути да се разтвори маята и се добавят киселото мляко и майонезата. Солта се поръсва в брашното. Дава се време на маята да се разтвори напълно (около 10 минути) и се омесва тесто с останалата вода и брашно до получаването на меко и гладко тесто (10-12 минути).
3
Тестото се разделя се на две части, които се разточват на кори, с големината на тавата, в която ще се пече тутманика.
Тавата се подготвя за печенето - дъното й се намазва с мазнина. Слага се първата кора, върху нея изсипваме в средата част от плънката като полусферичка, а останалата част от плънката - като пръстен в периферията на кората. Отгоре слагаме втората кора и притискаме в средата с помощта на паница, а пръстена нарязваме на парчета (като лъчи) и обръщане веднъж на 90 градуса (получава се осукване). Оставяме тутманика да втаса, а в това време загряваме фурната на около 200 градуса.
Преди са сложим тутманика да се пече - намазваме горната кора със содата за хляб, малко вода и поръсваме с маковото (сусамово) семе. Пече се около 30 - 40 минути. Оставяме да поизстине, завит с памучна кърпа и е готов за сервиране. Подходящи напитки - айрян, плодов сок, бира.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

11.11.2014
Правила съм го става страхотен.
2.
Изпрати
лично съобщение

31.08.2014
В моя роден край това ястие е известно като лучник. Някои го правят без кайма, а лукът може да се замени с праз.
1.
Изпрати
лично съобщение

04.10.2014
тийнеджърите много харесаха тутманика - за девойките плънката може да е само със сирене и подправки
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


123 ДУШИ ОНЛАЙН
Радосвета Иванова публикува рецептата Пица
Lora Manova-Dzhekova публикува рецептата Чийзкейк с ягоди
Полина публикува рецептата Мързелива торта
Анна публикува рецептата Фъч
Ket публикува рецептата Супа от червена леща с чесън
Пламенова коментира рецептата Супа от киселец
Дарко публикува рецептата Пиле фрикасе
Дарко публикува рецептата Виенско тесто
Дарко публикува рецептата Домашно маслено тесто
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта