„Вита“ торта

Сладка магия във всяко парче
Източник: Бон Апети
Дата: 31.12.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
6 яйца
200 г захар
260 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
30 г какао
1 ванилия
30 мл крем ликьор

за карамелизираните бадеми:
100 г печени бадеми със сол
60 г захар

за крема:
200 г краве масло на стайна температура
100 г черен шоколад
150 г пудра захар
100 мл сладкарска сметана

за глазурата:
100 г черен шоколад
50 г бял шоколад
1 с. л. олио


Начин на приготвяне:
1
„Вита“ торта
Блатът се приготвя като яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
2
„Вита“ торта 2
Жълтъците се разбиват с половината от захарта и ванилията, до побеляване.
3
„Вита“ торта 3
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и внимателно се сипват към жълтъците.
4
„Вита“ торта 4
Прибавя се смесеното с бакпулвера брашно и се разбърква внимателно.
5
„Вита“ торта 5
Тестото се разделя на две равни части. Към едната се слага какаото и се разбърква.
6
„Вита“ торта 6
Фурната се загрява на 180 градуса. Две тави се застилат с пергаментова хартия. В едната се слага бялото тесто, а в другата – кафявото.
7
„Вита“ торта 7
Блатовете се пекат до готовност – около 10 минути. Отделят се от хартията, докато са още топли.
8
„Вита“ торта 8
Захарта за бадемите се карамелизира.
9
„Вита“ торта 9
Сипват се бадемите и се разбърква.
10
„Вита“ торта 10
Изваждат се върху силиконов килим за да изстинат и да се втвърди карамелът.
11
„Вита“ торта 11
След това се счукват в хаванче.
12
„Вита“ торта 12
Кремът се приготвя като шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя леко да се охлади.
13
„Вита“ торта 13
Маслото се разбива със захарта.
14
„Вита“ торта 14
Сипва се шоколадът.
15
„Вита“ торта 15
Разбива се до хомогенизиране.
16
„Вита“ торта 16
Сладкарската сметана се разбива, докато стане пухкава.
17
„Вита“ торта 17
Блатовете се заравняват и се нарязват по дължина на ленти – с широчина, равна на височината на формата за торта.
18
„Вита“ торта 18
Средата на тортата се оформя от един бял блат, който се намазва с крем ликьор.
19
„Вита“ торта 19
А след това и с шоколадов крем.
20
„Вита“ торта 20
Поръсва се с накълцани бадеми.
21
„Вита“ торта 21
Завива се на руло.
22
„Вита“ торта 22
Около него се навиват останалите блатове, намазани с ликьор и крем, и поръсени с крокант, като се редуват по цветове.
23
„Вита“ торта 23
Тортата се поставя в поднос, стяга се с пръстен за торта и отгоре се намазва със сметаната.
24
„Вита“ торта 24
Оставя се в хладилник за 4 часа, след което се освобождава от формата.
25
„Вита“ торта 25
Глазурата се приготвя като черният шоколад се разтопява и се смесва с олиото.
26
„Вита“ торта 26
Тортата се залива с глазурата.
27
„Вита“ торта 27
С разтопения бял шоколад с правят декоративни шарки – паяжини.
Подобни рецепти:
Коментари (10)
10.
Изпрати
лично съобщение

11.01.2022
Много суха се получи, въпреки че сиропирах блатовете. Не бих направила втори път.
9.
Изпрати
лично съобщение

02.12.2016
Моята стана много суха и едвам се режеше. А ползвах повече от 30мл. ликьор за напояване на блатовете. Не бих я направила втори път.
8.
Изпрати
лично съобщение

13.07.2015
Моята се получи по-голяма,тъкмо имаше повече за всички! Свърши за нула време!
7.
Изпрати
лично съобщение

22.06.2015
Светла, може да сложиш маскарпоне, но трябва да внимаваш и да не го разбиваш прекалено много, защото ще се втечни. Като също така имаш предвид и че накрая кремът няма да стане толкова стегнат, както този с масло.
6.
Изпрати
лично съобщение

16.06.2015
Никак не обичам маслени кремове.Може ли впесто масло да се използва маскарпоне?Иначе много ми харесва,че блатовете са получават по-тънки и разреза е интересен!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


128 ДУШИ ОНЛАЙН
Boyana Kuyumdzhieva се регистрира в сайта.
polinafernandez се регистрира в сайта.
Natalia17 се регистрира в сайта.
nansieta коментира рецептата Бяла супа с топчета
Nevena коментира рецептата Малинова торта
Десислава Христова се регистрира в сайта.
imnlv се регистрира в сайта.
Vasi003 се регистрира в сайта.
Jana Atanasova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: