Лепкав кейк

Сладко маслено изкушение
Източник: Бон Апети
Дата: 03.11.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
30 г захар
30 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
1 щипка сол
1/2 яйце (размер L)
1 ч. л. суха мая
50 мл топло мляко
160 г брашно (+ за размесване)
1 ванилия

за лепкавото тесто:
250 г захар
110 г краве масло
1 с. л. глюкоза
1 щипка сол
1/2 яйце (размер L)
140 г брашно
1 ванилия
пудра захар за поръсване



Начин на приготвяне:
1
Лепкав кейк
Яйцето се разбива леко и се разделя на две. Половината се използва за приготвянето на основното тесто, а другата половина – за лепкавото.
2
Лепкав кейк 2
Маята се разтваря в млякото и се оставя да шупне.
3
Лепкав кейк 3
Маслото се разбива със захарта, добавят се половината яйце и солта и отново се разбива.
4
Лепкав кейк 4
Сипват се брашното, маята и ванилията и се разбърква до хомогенизиране.
5
Лепкав кейк 5
Тестото се прехвърля на плота и се размесва.
6
Лепкав кейк 6
Оставя се да втаса, покрито с фолио за свежо съхранение.
7
Лепкав кейк 7
След това се разточва в кръгла форма, чийто диаметър е приблизително равен на размера на съда, в който ще се пече.
8
Лепкав кейк 8
Формата за печене се покрива с пергаментова хартия и се намазва с масло.
9
Лепкав кейк 9
Тестото се разстила във формата, като с притискане се оформя борд.
10
Лепкав кейк 10
Лепкавото тесто се приготвя като се смесват маслото, захарта и солта.
11
Лепкав кейк 11
Добавят се останалото яйце и глюкозата и се разбърква.
12
Лепкав кейк 12
Сипват се ванилията, брашното и около 2 с. л. вода и отново се разбърква добре.
13
Лепкав кейк 13
Разстила се върху блата във формата и се оставя за 20 минути, да почине.
14
Лепкав кейк 14
Кейкът се пече 15–20 минути в загрята на 190 градуса фурна.
15
Лепкав кейк 15
Охлажда се, поръсва се с пудра захар и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


166 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: