Ябълков пай

(за тава с диаметър 20 см)
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Ябълков пай
 
Необходими продукти:
300 г брашно
прясно мляко
1/8 ч. л. индийско орехче
100-120 мл сметана
5-6 с. л. захар
3 яйца
4 с. л. захар
50 г краве масло
6 ябълки
120 г маргарин
канела


Начин на приготвяне:
1
Ябълков пай
Брашното и маргаринът се смесват и се разбиват в кухненски робот, като постепенно се налива малко вода.
2
Ябълков пай 2
Когато моторът на робота започне да се затруднява, тестото се изважда и се доомесва на ръка. Готовото тесто се оставя да почине в хладилник.
3
Ябълков пай 3
Приготвя се плънката, като ябълките се обелват, почистват се от семето и се нарязват на тънки ивички. Сотират се в маслото и се поръсват със захар. Когато захарта се карамелизира, ябълките се оттеглят от огъня.
4
Ябълков пай 4
Яйцата се разбиват в кухненски робот заедно със захарта, сметаната и прясното мляко. Подправя се с индийско орехче и канела и продължава да се разбива, докато се получи пухкав крем.
5
Ябълков пай 5
Тестото се разточва, увива се около точилката и се поставя в набрашнена форма, като се залепва равномерно по дъното и стените. Запича се във фурна. (За да не набъбне тестото по време на печене, върху него се поставя по-малка тавичка или шепа бобови зърна.)

6
Ябълков пай 6
След като се зачерви, тестото се изважда от фурната и върху него се изсипва плънката. Отгоре се нанася заливката, паят се връща във фурната и се пече 40-60 минути при температура 180 градуса.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: